Latvijas Leļļu teātra izrāde «Zelta zirgs» saņēmusi balvas festivālā Rumānijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Leļļu teātri sasnieguši iepriecinoši jaunumi – iestudējums "Zelta zirgs" Starptautiskajā leļļu teātru festivālā "ImPuls" Bukarestē saņēmis balvu kā labākā izrāde, savukārt aktierim Aleksandram Jonovam piešķirts labākā aktiera gods, informēja Leļļu teātra pārstāvji.

14. Starptautiskajā laikmetīgā leļļu teātra festivālā “ImPuls”, kas no 19. līdz 28. novembrim notika Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē, piedalījās 27 izrādes no 13 valstīm. Festivāla ietvaros tika sarīkoti 70 leļļu teātra jomai veltīti pasākumi. Leļļu teātra izrāde “Zelta zirgs. Variācijas par Raiņa tēmām” tika rādīta 25. novembrī plkst. 20.00. Īpaši festivālu vajadzībām tā iestudēta angļu valodā.

Izrāde “Zelta zirgs” nesen saņēmusi arī Latvijas teātra kritiķu atzinību – Melnā Prinča lomas atveidotājam aktierim Aleksandram Jonovam 23. novembrī piešķirta "Spēlmaņu nakts 2017/2018" balva kategorijā “Labākais otrā plāna aktieris”, savukārt pati izrāde tika nominēta balvai kategorijā "Gada lielās formas izrāde".

 “Zelta zirgs. Variācijas par Raiņa tēmām” ir viens no pēdējo gadu nozīmīgākajiem Latvijas leļļu teātra projektiem. Izrādi iestudējis Nīderlandē mītošais brazīļu izcelsmes režisors, horeogrāfs un leļļu mākslinieks Duda Paiva (Eduardo de Paiva Souza). Viņa veidotā versija par Raiņa tik labi zināmo darbu latviešu skatītājiem, kā arī pašiem izrādes dalībniekiem un veidotājiem bija iespēja iepazīt aktuālākās starptautiska līmeņa leļļu teātra tendences, kā arī palūkoties uz Raiņa lugu no jauna - ar ne-latvieša acīm. Sadarbības projekta rezultāts ir saturiski un vizuāli laikmetīga, universālus jautājumus atspoguļojoša izrāde, kura var būt vienlīdz aktuāla gan Latvijas teātra auditorijai, gan ārzemju skatītājam. Jau sākotnēji viena no iecerēm saistībā ar šo projektu bija parādīt Latvijas Leļļu teātri kā nopietnu leļļu teātra jomas pārstāvi starptautiskā kontekstā, tādēļ iestudējums piedalījies un guvis atzinību jau divos festivālos ārvalstīs – 31. Starptautiskajā teātru festivālā “Valise” (Lomža, Polija) iegūta "Grand Prix", savukārt 25. Starptautiskajā leļļu teātru festivālā “Spotkania” (Toruna, Polija) saņemta balva par labāko scenogrāfiju.

Šogad izrādi “Zelta zirgs” Latvijā varēs noskatīties tikai vēl 6. decembrī un pēc tam – jau jaunā gada 25. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti