«Kroders.lv» nezināmā nākotne – portāls zaudējis finansējumu darbības turpināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vienīgais Latvijas elektroniskais medijs, kas pilnībā veltīts specifiski teātra procesiem, šī gada trešajā Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) konkursā nav ieguvis finansējumu darbības turpināšanai. Portāla redakcijas slejā teātra kritiķe, "Kroders.lv" galvenā redaktore Ieva Rodiņa raksta, ka portāla vienīgais finansējuma avots bijuši VKKF projektu konkursi, tāpēc šis rezultāts nozīmē, ka sākot ar 2020. gada janvāri portāla darbība apstāsies uz vismaz trīs mēnešiem – līdz nākamajam VKKF konkursam.

"Kroders.lv" veidotāji portālu sauc par "informatīvu un analītisku domu telpu", kurā tiek publicētas gan kritiķu, tai skaitā jauno kritiķu – studentu –, recenzijas par jaunākajām Latvijas teātru izrādēm, zinātniski, teorētiski un vēsturiski pētījumi, pārdomas par pasaulē un teātrī notiekošo, kā arī Latvijas un ārvalstu mūsdienu un klasiski dramaturģijas darbi.

“Šo gadu laikā “Kroders.lv” redakcijas darbs piedzīvojis pārmaiņas gan finansiālu, gan organizatorisku apstākļu dēļ, taču vietnes nākotne nekad nav bijusi tik neskaidra kā šobrīd. Kopš vietnes dibināšanas mūsu vienīgais finansējuma avots bijuši Valsts kultūrkapitāla fonda projektu konkursi,” redakcijas slejā raksta Ieva Rodiņa.

VKKF 2019. gada trešā projektu konkursa rezultāti tika izziņoti pirmdien, 28. oktobrī. Atbalstīto projektu vidū nebija portāla “Kroders.lv”, un Ieva Rodiņa atklāj –  

kā lēmuma pamatojums minēts, ka “projekta paredzamais rezultāts nav pārliecinošs.”

Ieva Rodiņa uzsver, ka astoņu pastāvēšanas gadu laikā “Kroders.lv” “veicinājis demokrātisku domu apmaiņu par aktuālo teātra procesu, starp citiem mērķiem cenšoties mazināt plaisu starp teātra teoriju un praksi.”

Rodiņa arī norāda, ka portāla autoru lokā ir vairāk nekā 50 “teātra un citu mākslas nozaru kritiķu, teorētiķu, pētnieku, arī praktiķu, apzināti veidojot daudzbalsīgu un daudzveidīgu viedokļu apmaiņu par jauniestudējumiem un citiem teātra jomas notikumiem, procesiem, parādībām.”

Rodiņa skaidro: “Īstermiņā tas nozīmē vietnes darbības apstāšanos no 2020. gada janvāra uz vismaz trīs mēnešiem, pretendējot uz finansējumu kādā no nākamā gada projektu konkursiem.

Ilgtermiņā tas liek uzdot jautājumu par situāciju Latvijas kultūrā.

Par to, kā rīkoties apstākļos, kad vienas ekspertu komisijas lēmums ietekmē Latvijas teātra kritikas nākotni, atņemot iespēju publicēt recenzijas, problēmrakstus, intervijas, pētījumus, radošās dienasgrāmatas par Latvijas un ārvalstu teātra festivāliem u. c. materiālus.”

Redakcijas slejas nobeigumā Rodiņa pauž cerību, ka pašreizējā neziņa par portāla nākotni ir pārejoša un ka “Kroders.lv” pēc iespējas ātrāk atgriezīsies pie lasītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti