Jaunajā Rīgas teātrī top izrāde «Gogolis. Nature morte» Ulda Tīrona režijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Februāra beigās Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrāde Ulda Tīrona veidotai izrādei "Gogolis. Nature morte" pēc Nikolaja Gogoļa stāsta "Veclaiku muižnieki". Izrādē spēlē Čulpana Hamatova, Gundars Āboliņš, Kaspars Znotiņš, informēja teātra pārstāvji.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) pirmais jauniestudējums jaunajā gadā un arī pēdējais šajā sezonā top teātra Mazajā zālē. Izrāde "Gogolis. Nature morte" veidota kā lugas "Veclaiku muižnieki" mēģinājums, kurā aktieri iejūtas Gogoļa varoņu pieticīgajā ikdienā. Nikolaja Gogoļa stāstā divi veci, mīļi cilvēki to vien dara, kā ēd, guļ un uzņem viesus. Tomēr laimīgā un šķietami nebeidzamā nomaļās sadzīves idille slēpj sava sabrukuma draudus un sastingušais klusums vasaras dienvidū izraisa šausmas. Mīlošā pieķeršanās, kas valda starp abiem vecajiem ļaudīm, cīņā ar laiku izrādās stiprāks bruņojums nekā pārejošas kaislības un tukšas idejas – pat tad, ja mierpilnā sendienu idille ir vien rakstnieka pusnomoda sapnis.

Izrādes dramaturģiju, režiju un scenogrāfiju veido Uldis Tīrons (iestudējis izrādes "Klāvas tantes skūpsts", "Pēdējā Ļeņina eglīte", "Apmānītā", "Mielasts"). Par jaunās izrādes ieceri viņš pastāstīja: "Kad mēs jau mēģinājām Gogoli, es ieraudzīju fotogrāfiju, kas man joprojām ir acu priekšā. Uz tās redzama krievu raķetes sagrauta māja Ukrainā. Bloku mājai nobrukusi ārsiena, atsedzot kāda dzīvokļa virtuvi. Virtuvē ir dzelteni skapīši, televizors, mikroviļņu krāsniņa, ledusskapis, divi krēsli un galds. Uz galda ir šķīvis ar āboliem."

Stāsta tulkotājs un viens no izrādes aktieriem Gundars Āboliņš dalījās pārdomās: "Izrādījās, ka iztulkot no jauna šo šķietami vienkāršo Gogoļa stāstu bija krietni grūtāk, nekā iesākumā likās. "Veclaiku muižnieki" šķita vien sentimentāla pasaciņa par to, ka visam skaistajam ir lemts reiz aiziet nebūtībā, mums pašiem piepalīdzot… Tie vecie, labie laiki, kad vēl "kliņģerlietiņš" lija…  Kliņģeriem, pīrāgiem, sālītām sēnītēm, kaltētām zivtiņām, dažnedažādiem marinējumiem un citiem Gogoļa dzimtās puses Mazkrievijas gardumiem šajā stāstā ir lielāka nozīme nekā tikai saimnieces meistarības cildinājumam. Te patrāpās arī tādas ēdmaņas, šnapsti un uzlējumi, ko mūsdienu latviešu valodā nemaz nav tik viegli aprakstīt! Šajā, tāpat kā citos Gogoļa agrīnajos darbos, ir daudz "ukrainismu" un "nepareizību", ko paši krievu izdevēji un redaktori laika gaitā ar katru jaunu izdevumu ir "uzlabojuši". Palasot pirmos izdevumus, kā arī Gogoļa dzīves un daiļrades pētnieku darbus, atklājas, ka Mikola Vasiļjevičs ir rakstījis "nepareizi" – nepietiekami krieviski! Taču nepareiza, mūsdienu izpratnē, izrādās, ir arī visa šā stāsta galveno varoņu dzīve! Un tā ir tik skaista savā "nepareizajā" mierā un harmonijā!"

Šī būs otrā JRT izrāde, kurā spēlē aktrise Čulpana Hamatova. Alvja Hermaņa izrāde "Post Scriptum" ar Čulpanu Hamatovu vienīgajā lomā ir JRT repertuārā kopš 2022. gada 15. jūnija. Izrādē "Gogolis. Nature morte" līdzās Čulpanai Hamatovai spēlē JRT aktieri Gundars Āboliņš un Kaspars Znotiņš.

Izrādes radošajā komandā ir kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne, horeogrāfe Anna Abalihina un komponists Jēkabs Nīmanis. Pirmizrāde 2023. gada 28. februārī JRT Mazajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti