Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvos «Vēsā jaunava» Ineses Mičules režijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc četru gadu pārtraukuma Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) atgriežas režisore Inese Mičule. 12. novembrī Lielajā zālē gaidāma pirmizrāde Mičules iestudējumam “Vēsā jaunava”, kas veidots pēc dāņu rakstnieka Jerna Rīla stāstu krājuma "Vēsā jaunava un citi blēņu stāsti" motīviem, informēja teātra pārstāvji.

Izrādi veido asprātīgi, traģikomiski stāsti par cilvēka esību aiz polārā loka, par viņu kaislībām un dēmoniem, par vientulību un patiesu draudzību, par cilvēka dabu starp ledājiem un polāro nakti.

Iepriekšējos gados Ineses Mičules režijā jau tapušas JRT izrādes “Fundamentālists”, kas repertuārā bijusi 11 gadus un nospēlētas 130 izrādes, “Pilna Māras istabiņa”, “Ilgu Tramvajs”, “Muša”, “Smagais Metāls”.

Par jauno izrādi režisore un arī dramatizējuma autore sacīja: “Norvēģu polārpētnieks Fritjofs Nansens pirmais 1888. gadā šķērsoja Grenlandes ledus vairogu, pierādot nepārtraukta ledus vairoga eksistenci, kā arī mēģināja sasniegt Ziemeļpolu. Arktikā valda jauna ekosistēma. Sugas nav paspējušas attīstīties, jo tā salīdzinoši nesen ir atbrīvojusies no pleistocēna šļūdoņiem. Parastais skaistuma jēdziens uz Arktiku nav attiecināms. Ainava ir vienmuļa, nevis skaista. Noteicošās ir izjūtas. Cilvēks ir attīstījies tropos, par dabas skarbumu mums ir vienīgi  mūsu ģenētiskās biogrāfijas viedoklis. Salīdzinājumam – polārlācim skarbi ir Amazones džungļi.

Tad kāpēc cilvēks tomēr bēg no civilizācijas un apmetas uz dzīvi salā, kura, šķietami, tikai kāda pārpratuma dēļ nosaukta par zaļo zemi?

Izrādās tas nav bijis gluži pārpratums. Grenlande patiešām 10. gadsimtā bijusi daļēji zaļa. Šobrīd Grenlandes ledus vairogi zaudē ledus masu, mazais ledus laikmets beidzies jau 19. gadsimta beigās, bet joprojām polārā nakts Grenlandē ilgst gandrīz sešus mēnešus. Ilgs laiks, taču aukstumā, pustumsā un vientulībā laika jēdziens cilvēkam vairs neko nenozīmē. Garlaicība tiek kliedēta, pateicoties dažādiem notikumiem un pašgatavotam alkoholam.

Tas būs rupjš, tajā pašā laikā arī maigs, brīžiem traģisks un komisks gabals, jo galu galā tas ir tik cilvēciski!”

Režisore – Inese Mičule. Izrādes scenogrāfiju veido Katrīna Neiburga. Kostīmu mākslinieces – Katrīna Neiburga un Berta Vīlipsone. Līdzās JRT aktieriem Gundaram Āboliņam, Ģirtam Krūmiņam, Ivars Krastam, Jevgēnijam Isajevam, Marijai Linartei un Jana Čivželei jau otrajā JRT izrādē (pirmā – Alvja Hermaņa “Linda Vista”) piedalīsies arī Jānis Skutelis.

Novembrī un decembrī JRT repertuārā ir ieplānotas septiņas izrādes “Vēsā jaunava”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti