Labrīt

Radio aizkadrā: dežūrapkopēja Modrīte Užule

Labrīt

Sabiedrības psihiskā veselība Covid pandēmijas laikā. Saruna ar Edīti Kalniņu

Ar Rēzijas Kalniņas iestudējumu "Tagad un tad" atklāj kultūras telpu "OratoriO"

Duša dvēselei – ar Rēzijas Kalniņas iestudējumu atklāj kultūrvietu «OratoriO»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Duša cilvēka dvēselei – tā par amerikāņu autora Šona Grenana lugām saka aktrise un režisore Rēzija Kalniņa. Divus no Grenana darbiem – “Liec Dievam pasmieties” un “Alvas sieviete” viņa jau iestudējusi Dailes teātrī, un 30. oktobrī pirmizrāde būs trešajai minētā autora lugai "Tagad un tad". Ar to oficiāli tiks atklāta arī jaunā mūzikas un drāmas telpa “OratoriO”, kuras saimnieki ir Rēzija Kalniņa kopā ar dzīvesbiedru, diriģentu Aināru Rubiķi.

Vairāki pasākumi jaunajā kultūras vietā notikuši jau iepriekš, un tai esot jau izveidojusies sava publika.

Lugā ir kāds noslēpums, ko autors Šons Grenans ietvēris nosaukumā “Tagad un tad”. To atstājot skatītāju ziņā, kopumā var teikt, ka tas ir darbs, kas aicina aizdomāties par ikviena mūsu dzīves izvēlēm, kas tās noteicis un kā mēs rīkotos, ja mēs varētu pagriezt laiku atpakaļ un izvēles izdarīt vēlreiz.

Ko tu sev pateiktu, ja tu varētu satikt sevi, kad tev, piemēram, bija 16 gadu?

Šādu jautājumu Rēzija Kalniņa, strādājot pie izrādes, uzdevusi daudziem cilvēkiem, un viņai ļoti interesanti bijis dzirdēt atbildes, un savā ziņā tas būs arī jautājums izrādes skatītājiem.

Rēzija Kalniņa skaidro: “Pasaki, ko tu sev gribētu pateikt? Tieši par šo ir luga. Par izvēlēm un par to, ka tomēr kaut kas ir, ko mēs nevaram ietekmēt. Lai vai kādu mēs izvēli veiktu, mēs nevaram ietekmēt. Jo ir kaut kas, kas ir nolemts. Un tas ir tik skaisti patiesībā, atvieglojoši, dāvinoši, tāpēc ka tu saproti, ka tu esi kāda lielāka spēka rokās. Un lai ko tu, mazā skudriņa, tur darītu, tik un tā par tevi parūpēsies lielais skudru pūžņa vadītājs.”

Izrādes "Tagad un tad" mēģinājums
Izrādes "Tagad un tad" mēģinājums

Šī ir jau trešā Šona Grenana luga, ko iestudē Rēzija Kalniņa, jo šī autora vēstījumā atrod vērtības, par kurām viņai šķiet vissvarīgāk runāt teātrī.

Režisore stāsta: “Mani vienmēr ir uzrunājusi attiecību tēma, attiecības ar mīļoto, bērnu, ģimeni. Man šķiet, ka tas ir tas, kas cilvēkiem ir tiešām vajadzīgs. Vakar ģenerālmēģinājumā es pati sēdēju stūrī un redzēju, ka divi jauni cilvēki, nevis jau padzīvojuši, manā vecumā, bet jauni cilvēki sāk raudāt... Mēs arī šo izrādi esam nosaukuši par dvēseles dušu vai dušu dvēselei. Un es tikai tādā veidā redzu to mūsdienu teātra vajadzību, to dzīvo saskarsmi, pieredzi un līdzdalību.”

Aktieru ansamblis izrādei sapulcēts no dažādiem Latvijas teātriem, arī aktieri, kas šobrīd vairs nav teātru štatā. Aktieri izrādē spēlēs dažādos sastāvos, un viņu vidū ir Esmeralda Ermale, Juris Kalniņš, Jānis Skanis, Jana Herbsta, Ilze Trukšāne, Raimonds Celms un Maksims Busels.

Jānis Skanis savu dalību izrādē raksturo kā skaistu atkalsatikšanos, bet Juris Kalniņš – kā atgriešanos, jo Rēzijai Kalniņai mīklainā kārtā tomēr izdevies viņu atkal pierunāt spēlēt.

“Būtībā es jau biju pielicis punktu tam visam, es nezinu, kā Rēzijai izdevās, ar kādām pogām viņa strādā, ka viņai izdevās mani izvilkt “no alas”,” atklāj Juris Kalniņš.

Jānis Skanis papildina: “Jurim tā ir atgriešanās, man tā ir satikšanās. Satikšanās ar Rēziju Kalniņu, ar šo vietu, ar cilvēkiem, kurus es pazīstu, un ar cilvēkiem, kurus es tikai šeit iepazinu.”

Izrādes ''Tagad un tad'' mēģinājums
Izrādes ''Tagad un tad'' mēģinājums

Izrādē spēlēs arī divi aktieri no Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra – Jana Herbsta un Maksims Busels.

Jana Herbsta stāsta: “Es beidzot desmit gadu laikā spēlēšu latviešu valodā. Es tik ļoti gribēju beidzot šādu iespēju. Sākot jau ar 2010. gadu, kad es iestājos Kultūras akadēmijā, pēc tam tiku uzņemta Rīgas Krievu teātra štatā, bet latviski spēlēt man vēl nebija izdevies.”

Arī Maksims Busels atzīmē: “Paldies par šo iespēju runāt latviski ne tikai ar draugiem, kolēģiem, bet tagad arī no skatuves. Man joprojām grūti noticēt, ka tas notiek.”

Aktieri stāsta, ka, strādājot pie izrādes, īpaša pievienotā vērtība ir pati ģimeniskā un siltā “OratoriO” atmosfēra. To uzsver arī Esmeralda Ermale:

“Šeit ir brīnišķīgi, šeit mēs jūtamies mīļoti, saudzēti, loloti. Es nekad tā neesmu jutusies nevienā darba vietā.”

Izrādes ''Tagad un tad'' mēģinājums
Izrādes ''Tagad un tad'' mēģinājums

Izveidot vietu ar brīvu un sirsnīgu gaisotni, kur ikviens varētu justies kā mājās un izbaudīt augstvērtīgus mākslas notikumus – tāds arī bijis galvenais “OratoriO” radīšanas mērķis, atzīst idejas īstenotājs Ainārs Rubiķis.

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

Viņš uzsver: “Šīs ir mūsu otrās mājas, te patiešām arī daudz kas ir no mūsu mājām.

Šī ir mūsu sirdslieta, un mēs gribam ar savu sirds siltumu dalīties ar pārējiem.

Mēs gribam dot pieskārienus, mīlestību, mājas pavarda sajūtu.”

Piektdien, 30. oktobrī, mūzikas un drāmas telpā “OratoriO” būs skatāma Rēzijas Kalniņas iestudējuma “Tagad un tad” pirmizrāde, kas būs arī jaunās kultūrvietas oficiālā atklāšana. Tuvākajos nākotnes plānos iekļaujas arī vēl vairākas sadarbības ar Rīgas Krievu teātra aktieriem, Anatolija Fečina dzejas vakars ar Borisa Pasternaka dzeju un Jakova Rafalsona monoizrāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti