Rīta Panorāma

Intervija ar ģitāristu Kasparu Zemīti

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Līdzgaitnieki atvadās no Ausmas Ziedones-Kantānes

Dailes teātrī atvadās no aktrises Ausmas Ziedones-Kantānes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Piektdien, 3. jūnijā, Dailes teātra Stikla zālē no pulksten 13.00 līdz 14.30 notiks atvadīšanās no izcilās latviešu aktrises Ausmas Ziedones-Kantānes. Tajā piedalīsies aktrises tuvākie cilvēki un līdzgaitnieki. Aktrise vēl pagājušogad nosvinēja savu 80. dzimšanas dienu un toreiz enerģijas un prieka pilna sarunā LTV "Rīta Panorāmā" stāstīja, ka radus un draugus uz kopābūšanu, visticamāk, aicinās tikai vasarā.

Savā dzimšanas dienā Ausma Kantāne attrauca, ka neviens neticēs, bet viņai iet ļoti labi: "Kāpēc neticēs? Es esmu visu, man tā liekas, dzīvē… Nu nedabūju to, ko gribēju, bet es esmu samierinājusies! Tā ir māksla! Nedabūt to, ko tu esi uzstādījis kā mērķi, bet samierināties!"

Viņa bija pārliecināta, ka māksliniekam ir jābūt egoistam:

"Mākslā un jebkurā jomā, kur tu darbojies, sevi ir jāatdod simtprocentīgi. Pilnīgi jāatdod viss! Tāpēc man arī bija jāizvēlas – man bija dilemma, kur jāizvēlas, vai nu mākslā 100 procenti iekšā  vai ģimenē. Un es izvēlējos ģimeni.

Par aktrises ģimeni un balstu pēdējo gadu laikā bija kļuvusi viņas sirdsdraudzene, ārste Ingrīda Circene. Abas dzimšanas dienai veltītās sarunas laikā izrādīja kopīgi iekopto dārzu un stāstīja par ceļojumiem, kuros labprāt devušās. Tā, piemēram, pirms mūsu sarunas viņas bija nesen atgriezušās no ceļojuma uz Franciju.

"Mēs aizgājām uz teātri, bijām arī uz kankānietēm, kas dejo. Nu, viss! Pa pilnu programmu!" atcerējās Kantāne. "Un iedomājieties? Triumfa arka ietīta lupatās! Es teicu: "Redz, kas mākslu nevar radīt, tas to veco mākslu ietin lupatās un atkal ir māksla!" [smejas] Un nācām vakarā pa Elizejas laukiem – tumšs, līst, mēs ar Ingrīdu vairākus kilometrus ejam, un es domāju: "Ak Dievs, šis skaistums ir jāiesūc un tad tu vari daudz laika… Gadu vismaz vari dzīvot, un tad atkal jāuzpildās!" Jāuzpildās ir ar skaistumu."

Tolaik aktrise atklāja, ka nākotni īpaši neplāno un vienkārši bauda dzīvi. Bet visus tos, kurus ikdienā nodarbina neskaidrība par savu nākotni, viņa mudināja ielūkoties sevī: "Jo visas atbildes ir tevī. Visas. Un tu pasaki – man tagad nav laika to lietu risināt, bet ik pa laikam atgādini, dari zināmu. Es pat skolā, kad bija sarežģīta problēma, es teicu: "Ausma, atrisini, atrisini! Man tagad bērniem jāmāca šis tas, bet tu domā!" Un man atnāk!

Tevī, viss ir tevī. Visas atbildes ir tevī. Uzticaties! Nemeklējiet kaut kur."

Ojārs Rubenis par Ausmu Kantāni
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Ojārs Rubenis, kurš kopā ar Kantāni ilgus gadus vadījis televīzijas spēli "Mini mani", kā arī sadarbojies citos projektos, pēc aktrises aiziešanas mūžībā teic: "Ir skumji, bet tajā pašā laikā ārkārtīgi gaiši, jo cilvēks var aiziet, kā mēdz teikt, tādā topā, nosvinēt savus brīnišķīgi sagaidītus 80 gadus un līdz pēdējam brīdim būt vienkārši piepildīts ar dzīvi, ar intelektu. Vienkārši apbrīnojams mūžs, protams, kopā ar dzejnieku Imantu Ziedoni. Un, protams, apbrīnojamas teātra lomas. Man visfantastiskākā no viņas lomām ir viņas Agnese "Brandā". Es uzskatu, ka šī izrāde, kurā Brands bija Juris Strenga un viņa – partnere, ir viena no Latvijas Kultūras kanona labākajām izrādēm. Laimes sajūta, ka varēju viņu pazīt."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti