Rīta Panorāma

Izstāde "Dizaina priekšmets no atjaunojamiem dabas resursiem"

Rīta Panorāma

Dārza padomi: Rododendru stādīšana

Izsmalcināta izklaide itāļu gaumē – pirmizrāde operai ‘Dons Paskvāle"

Ceturtdienas vakarā izskanēs pirmizrāde operai «Dons Paskvāle»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Gaetāno Doniceti opera “Dons Paskvāle” Latvijas Nacionālajā operā un baletā ir šīs sezonas beidzamais jauniestudējums. Pirmizrāde gaidāma ceturtdienas, 24.maija vakarā, un tās tiešraide būs dzirdama arī Latvijas Radio 3 “Klasika” ēterā.

Komiskās operas žanra meistardarbs “Dons Paskvāle” ir stāsts par to, kā padzīvojušo vecpuisi donu Paskvāli izjoko viņa ārsts Malatesta un ārsta “māsa” Norīna – jauna, skaista atraitne, kuru finālā apprec mīlas jūtu pārņemtais brāļadēls Ernesto. Operas “Dons Paskvāle” pirmizrāde notika Théâtre-Italien Parīzē 1843.gadā. Latvijas Nacionālajā operā iepriekšējais šīs operas iestudējums diriģenta Edgara Tona vadībā tika īstenots 1950. gadā.

Aizskrējuši vien 68 gadi, un komiskie varoņi atkal ir uz mūsu  Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves. To veido LNO galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš un radošā komanda no Itālijas – režisors un scenogrāfs Džordžo Barberio Korseti, kostīmu mākslinieks un scenogrāfs Frančesko Espozito un videomākslinieki Igors Renceti, Lorenco Bruno un Alesandra Solimene, kā arī gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Titullomu izrādē atveido bass Krišjānis Norvelis, kurš donu Paskvāli uzskata par klasiska vecpuiša arhetipu – tikai mūsdienās mazliet citādu, jo 70 gadu vecumā precēties ir normāli.

“Valoda ir viss, kā jau visās komiskajās operās,” stāstīja Norvelis.

“Teksta ir daudz, un tam ir jābūt ļoti precīzam – gan vārdiskajam, gan muzikālajam tekstam.”

Ar melodijām Doniceti īpaši apveltījis soprāna balss dziedātājus. Norīnas lomas atveidotāja Inga Šļubovska-Kancēviča atzina: “Šī partija prasa tādu labu, īstu bel canto skolu. Ir daudz legato un lirisku vietu, sarežģītas koloratūras. Ansamblim saliedēti jāturas kopā.”

Pirmizrādes tiešraide būs dzirdama arī Latvijas Radio 3 “Klasika” ēterā ceturtdien, 24.maijā, plkst. 19.00.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti