Kultūras ziņas

Mierīgs kā pielādēts lielgabals. Mikam Zvirbulim – 85

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Aspazijas dzeja hiphopa stilā

Aspazijas dzeja pulsējoša bīta pavadībā. Gandrīz mūzikls «Ragana» Ģertrūdes ielas teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirms 130 gadiem, iedvesmojoties no Nītaures pirmatnējās dabas un Raganu kalna, Aspazija uzrakstīja lugu "Ragana", ko līdz mūža nogalei tā arī nepabeidza. Režisors Andrejs Jarovojs šo lugu Ģertrūdes ielas teātrī iestudējis savdabīgā mūzikla žanrā, piešķirot Aspazijas vārsmām mūsdienīga ritma partitūru.

Fantastikas pārpilno lugu ar pasaku elementu labākajām tradīcijām "Ragana" Aspazija rakstīja un iestudēja Rīgas Latviešu biedrības teātrī pirms 130 gadiem. Dzejniece vienmēr uzsvērusi, ka darbs saistīts ar Jaunās strāvas idejām un trauksmaino noskaņojumu sabiedrībā. Pēc Aspazijas lugas motīviem režisors Andrejs Jarovojs Ģertrūdes ielas teātrī mūsdienīgos ritmos iestudējis stāstu par kādas raganas neremdināmām vēlmēm pēc varas.  

"Katrā sievietē ir ragana, un par to vairs uz sārta nededzina. Tas ir brīnišķīgi, ka Aspazija kā feministe pirms 130 gadiem sākusi par šīm lietām runāt un mēs beidzot varam atļauties būt pašas," par izrādes tēmām sacīja aktrise Ilva Centere.

Raganas, karaļa, virsaiša, princeses un citas Aspazijas lugas tēlu lomas izrādē atveido četras aktrises. Šķietami senatnīgais un reizēm uzspēlēti patētiskais Aspazijas teksts iestudējumā bīta un repa stilā pasniegts ar ironiju. Izrādes formu režisors Andrejs Jarovojs apzīmē kā gandrīz mūziklu par mūsu sabiedrības dualitāti: "Man tas savā ziņā sasaucas ar mūsdienu realitāti. Mūsu vēlmju ir tik daudz, bet tā pasaule ir tik maza, ka visas mūsu vēlmes nekad netiks apmierinātas. Līdz ar to mums ir jāmācās no kaut kā atteikties, piedot un meklēt, kā labāk varam dzīvot viens otram blakus."

"Šajā darbā ļoti izteikti ir pretstatīti visi viens otram – gan varas pozīcijas, gan sievietes pret vīriešiem. Un ir interesanti paskatīties, kā tas ir, kad vara nonāk pretējā pusē. Tās ir varas spēles, un tur nevienam nepietiek mīlestības," komentēja aktrise Sandija Dovgāne.

Izrāde 9. novembrī piedzīvojusi pirmizrādi, kur to novērtēt paspēja pirmie skatītāji. "Ja tu tiec dažkārt nostādīts sarežģītas izvēles priekšā, var gadīties tā, ka cilvēki rīkojas, kā citos gadījumos nedarītu. Tas ir tas aktuālais, kas šobrīd parādās daudz kur. Ne tikai izrādēs, bet dzīvē," pārdomās dalījās pirmizrādes apmeklētājs Armands Kalniņš.

Aspazija lugu nepabeidza. Mūža otrajā pusē dzejniece vairākkārt atgriezās pie "Raganas". Ir saglabājušies vairāki uzmetumi lugas noslēgumam, taču dzejniecei neviens nav bijis pa prātam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti