Sākas jaunā teātra festivāls «Homo Novus»

Viesmīlībai, draudzībai un sadarbībai šogad veltīts Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", kas sāksies trešdien, 30. augustā, un līdz pat 9. septembrim piedāvās vairāk nekā 20 dažādu pasākumu.

Līdzās izrādēm būs arī performances, lekcijas, sarunas, ballītes un citi notikumi, kas notiks gan iekštelpās, gan arī āra vidē. Daudzus pasākumus šogad būs iespēja apmeklēt bez maksas, un daudzos skatītāji būs aicināti arī līdzdarboties.

Sākas jaunā teātra festivāls «»Homo Novus«»
00:00 / 04:33
Lejuplādēt

Boloņiešu dejas "Polka chinata" melodiju, kas būs uzmanības centrā festivāla izrādē "Pietaupiet pēdējo deju", uz Rīgu atvedis itāļu horeogrāfs Alesandro Šaroni, kas uzņēmies misiju šo kādreiz tik populāro bildināšanas deju atkal atdzīvināt un izplatīt plašāk, stāsta viena no festivāla veidotājām Santa Remere: "Šaroni uz Rīgu ir atvedis deju, kas vēl pirms dažiem gadiem bija mirusi deja. Tā ir 100 gadus veca boloņiešu bildināšanas deja, ko dejo tikai vīrieši un kas prasa daudz akrobātikas un spēka. Viņš šobrīd ir restaurējis šo deju pēc dokumentāliem materiāliem un video ierakstiem, ved šo ideju pa pasauli un apmāca cilvēkus, kas grib iemācīties."

Izrādes "Pietaupiet pēdējo deju" notiks Mūzikas akadēmijas sporta zālē, bet pirms tām būs arī meistarklases ar iepriekšēju pieteikšanos, kurās akrobātisko deju būs aicināti apgūt Latvijas vīrieši spēka gados.

Deja – gan pavisam cita rakstura – būs uzmanības centrā arī performancē "Dziļi dvēseliska svīšana", kurā līdzdalīgs būt aicināts ikviens skatītājs un ko vadīs divas deju mākslinieces no Austrālijas.

"Šī deju izrāde–ballīte top ar četru grupu līdzdalību, tātad cilvēki, kas sanāk, sagrupējas četrās grupās, katrs seko savam kustības motīvam, un rezultāts ir kopdarbs," atklāj Remere.

Vācijas mākslinieku grupa "Gob Squad"
Vācijas mākslinieku grupa "Gob Squad"

Rīgā pēc ilgāka laika atkal viesosies Lielbritānijas un Vācijas mākslinieku grupa "Gob Squad" ar izrādi "Rietumu sabiedrība", kas ir kā 21. gadsimta civilizācijas portrets.

"Gob Squad" izrāde balstās kādā interneta dzīlēs atrastā videoierakstā.  "Viņi ir atraduši, kā paši saka, pasaulē nepopulārāko video, kurā ir redzama kāda amerikāņu mājas ballīte, kurā sanāk draugi un dara visas tās trulās lietas, ko mēs darām ballītēs. Mēs padziedam karaoki, skatāmies cits uz citu, cilājam dzērienus, mazliet garlaikojamies, bet tai pašā laikā pēc kaut kā ļoti ilgojamies. Viņi uz skatuves mēģina iedzīvināt šo vienkāršo banālo ainu, ļauj arī skatītājiem tajā iejusties un pašiem saprast, kas tad ir tā Rietumu sabiedrības elle un posts un kas ir tās spožums. Tāds atvērts jautājums, ko katrs, līdzveidojot izrādi, izsecinās pats," pastāsta festivāla veidotāja.

Viena no provokatīvākajām festivāla izrādēm būs "Šūpuļdziesma maitēdājiem", ko uz Rīgu ved britu melnā humora komiķis Kims Noubls. Tā ieskatās kādā mums neērtā un ļoti netīkamā teritorijā, kas tomēr ar mums visiem ļoti cieši saistīta.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

19. Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" from NTIL / Homo Novus on Vimeo.

Festivālā atkal atgriežas arī Dienvidkorejas mākslinieks Džaha Kū un šoreiz ar izrādi "Cuckoo". Santa Remere komentē: ""Cuckoo" ir rīsu vārāmo katlu firmas zīme, un viņš arī ceļo ar saviem trīs rīsu vārāmajiem katliem un ar to palīdzību stāsta stāstu par vientulību un atstumtību, kuru pēc ekonomiskās krīzes Korejā pieredzēja gandrīz visa jaunā paaudze, kā rezultātā bija daudz arī pašnāvību, emigrācijas un visādu citu izmisuma gājienu. Viņš caur izrādi nodod notikušā esenci, un šo stāstu labi spēj saprast cilvēki dažādās valstīs, arī pie mums."

Jau atkārtoti festivālā viesosies arī britu horeogrāfe un dejotāja, kas pārvietojas ar kruķiem, Klēra Kaningema, kuras izrādes–lekcijas ir ikvienam spēcinoši un dziļu pārdomu vērti vēstījumi.

Festivālā šogad pirmo reizi notiks arī Pieejamības svētki, kuru mērķis ir veicināt cilvēku ar īpašām vajadzībām lielāku iekļaušanos kultūras dzīvē. Pieejamības svētki iekļaus gan diskusijas, gan arī sēdošo stendapu un diskotēku, stāsta Pieejamības svētku rīkotāja Lība Bērziņa: "Mēs diskutēsim par iekļaušanu kultūrā arī ar tādu skatu nākotnē, kur tad mēs gribam, lai Latvija virzās, kas ir tas, ko mēs gribam panākt. Es prezentēšu arī topošo asociāciju, ko mēs, cilvēki ar invaliditāti, gribam izveidot tieši mūsu iekļaušanas veicināšanai kultūrā. Vakarā savukārt būs ballīte, būs dejas, būs dīdžejs."

19. Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" risināsies līdz 9. septembrim un kopumā piedāvās vairāk nekā 20 dažādu notikumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti