«Kaukāziešu krīta aplis», «Ričards. Nekā personīga», «Vēlā mīla» – skatuves notikumu izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirmizrādes nesen piedzīvotas Latvijas Nacionālajā teātrī, kur Elmārs Seņkovs iestudējis Artūra Dīča lugu "Ričards. Nekā personīga", un Dailes teātrī, kur režisors Data Tavadze piedāvā savu versiju Bertolta Brehta lugai "Kaukāziešu krīta aplis". Savukārt nedēļas nogalē ar viesizrādēm "Vēlā mīla" Rīgā viesosies Valmieras Drāmas teātris. Aktuālos teātra jaunumus apkopojusi teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

«Kaukāziešu krīta aplis», «Ričards. Nekā personīga», «Vēlā mīla» – skatuves notikumu izlase
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Kaukāziešu krīta aplis" Dailes teātrī
Izrāde "Kaukāziešu krīta aplis" Dailes teātrī

"Kaukāziešu krīta aplis"

Savu versiju par Bertolta Brehta lugu "Kaukāziešu krīta aplis" Dailes teātrī izveidojis Eiropā pazīstamais režisors Data Tavadze kopā ar komponistu Niku Pasuri, scenogrāfi Keti Nadibaidzi no Sakartvelo un latviešu kostīmu mākslinieci Kristīni Pasternaku.

Izrāde žanriski nodēvēta par poētisku leģendu. Bertolta Brehta luga stāsta par karu, bet iedvesmo dzīvei. Sakartvelo karalistē tiek gāzts karalis, bet pamesto troņmantnieku uzņemas sargāt kalpotāja Gruša, ko atveido jaunā aktrise Milēna Miškēviča. Uz skatuves organiski saspēlējas pieredzējušie Dailes teātra aktieri – Vita Vārpiņa, Artūrs Skrastiņš un Ilze Ķuzule-Skrastiņa – un jaunākās Dailes teātra aktrises Katrīna Griga un Milēna Miškēviča. Mūziķi uz skatuves un dzīvā mūzika izrādei dod īpašu un dziļu atmosfēru.

Tuvākās izrādes: 14. un 15. aprīlī.

Izrāde "Ričards. Nekā personīga"
Izrāde "Ričards. Nekā personīga"

"Ričards. Nekā personīga"

Latvijas Nacionālajā teātrī skatāma Elmāra Seņkova relatīvi skarbā drāma "Ričards. Nekā personīga" pēc Artūra Dīča lugas. Scenogrāfs Reinis Suhanovs.

Dramaturgs Artūrs Dīcis un režisors Elmārs Seņkovs ir pievērsušies šodienas sabiedrības aktualitātēm, par kurām teju katram ir viedoklis. Starp tēmām, kam izrāde pieskaras, var minēt vardarbību, manipulāciju, sociālo tīklu aizvien lielāko lomu mūsu ikdienā, kā arī mākslas kā provokācijas un cenzūras tēmas. Rodas, šķiet, apzināti veidots paradokss – izrāde, kas no vienas puses kritiski paskatās uz mūsu nepieciešamību dalīties publiski ar savas dzīves detaļām, tieši sociālajos tīklos izsauc vislielāko rezonansi. Izrādi ir atļauts filmēt un fotografēt, tādēļ mirkļbirka #Ričards.Nekāpersonīga ir diezgan bieži izmantota. Izrādē skan lieliskā Jura Simanoviča brīnišķīgā mūzika.

Tuvākās izrādes: 6. un 15. aprīlī.

Izrāde "Vēlā mīla"
Izrāde "Vēlā mīla"

"Vēlā mīla"

Savukārt šajā nedēļas nogalē Rīgā, "Zirgu pastā", viesosies Valmieras Drāmas teātris ar Māras Ķimeles izrādi "Vēlā mīla", kas nodēvēta par kriminālstāstu divās daļās.

Ludmila ir sieviete, kura neprot dzīvot tikai sev. Viņas lielākā laime ir dzīvot citiem cilvēkiem. Visu jaunību viņa ir nodzīvojusi bez mīlestības, pat atteikdamās no sapņa būt mīlētai. Viņa nav precējusies, viņai nav bērnu, un viņas vienīgā ģimene ir viņas tēvs – slavens un cienījams advokāts, kurš nelietīgas nodevības dēļ ir bankrotējis. Lomās Māra Mennika, Rihards Jakovels, Ingus Kniploks, Tālivaldis Lasmanis, Ieva Puķe, Baiba Valante, Aigars Vilims.

Viesizrādes Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts": 1. un 2. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti