Kultūras ziņas

Siguldā aplūkojama Daiņa Gudovska izstāde "Nebeidzamās spēles lauks"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Top Riharda Vāgnera operas "Zigfrīds" koncertatskaņojums

«Kā bākas gaisma.» Top Riharda Vāgnera operas «Zigfrīds» koncertatskaņojums

Šonedēļ Cēsu Mākslas festivālā izskanēs kārtējā "Cēsu vāgneriānas" daļa. Tas būs Riharda Vāgnera tetraloģijas "Nībelunga gredzens" trešās operas "Zīgfrīds" koncertatskaņojums. Jau ierasti vāgneriānas koncertā piedalīsies ārvalstu solisti un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Tarmo Peltakoski vadībā.

Lielajā ģildē notiek Latvijas Nacionālais simfoniskā orķestra mēģinājumi. Klasiskās mūzikas cienītajiem Latvijā nu jau labi zināms, ka orķestra mākslinieciskais vadītājs Tarmo Peltakoski ir izsmalcināts Vāgnera cienītājs, tādēļ likumsakarīgi, ka šo "Nībelunga gredzena" tetraloģijas daļu diriģē tieši viņš.

"Šī opera ir kā bākas gaisma, ja mēs raksturojam to filozofiski. Tai ir ļoti koša orķestrācija un tikai daži dziedātāji. Tāpat arī lielākā daļa no tās nav tik smaga kā, piemēram, "Valkīra" vai "Dievu mijkrēslis", teic diriģents.

Rihards Vāgners "Zigfrīdu" sāk rakstīt 1851. gadā. Pēc uzrakstītajām pirmajām divām daļām seko garš pārtraukums, un šķietami opera tā arī paliks nepabeigta. Tomēr pārmaiņas komponista personīgajā dzīvē veicina noslēdzošās daļas uzrakstīšanu. Līdz ar to operas skanējums būtiski atšķiras.

"Starp otro un trešo daļu ir jūtams, ka ar komponistu ir kaut kas noticis tieši muzikāli. Tas jūtams tonalitāšu maiņā, darot skanējumu ļoti interesantu. Prātam neapveramu, gluži kā izplešoties Visumā," savas sajūtas raksturo operas solists basbaritons Olivers Cvargs (Vācija).

"Pirmās daļas daudz stāsta par karu, par vīriešu spēku un izturību. Tām seko tāda mierīga noskaņa, kurā operas varones Brinhilda un Erda ir saņēmušas atbildes, bet Zigfrīds saprot, ka dzīvē ir rīkojies nepareizi. Manuprāt, tas ļoti saskan ar paša Riharda Vāgnera dzīvi," pauž operas soliste, kontralts Anna Larsone (Zviedrija).

Basbaritons Olivers Cvargs koncertā izpildīs Votāna ārijas, bet kontralts Anna Larsone iejutīsies Erdas lomā. Savukārt galvenā varoņa Zigfrīda ārijas dziedās zviedru tenors Mihaels Veiniuss, bet Brinhildes – soprāns Vida Miknēvičūte.

Vida Miknevičūte atklāj: "Vienmēr ir vieglāk, ja tas ir operas iestudējums, kad publikai var dot vairāk emociju. Koncertā vai ierakstā tev nav iespējams kustēties. Tev jāstāv vienā vietā, un dažreiz tas nav viegli. Man labāk patīk būt un dziedāt skatuves darbībā."

"Zigfrīda" koncertatskaņojums turpina Cēsu vāgneriānas tradīciju. Ik gadu tā izskan Cēsu Mākslas festivālā, kur iepriekšējos gadus jau ir izskanējušas Vāgnera operu "Tristans un Izolde", kā arī "Valkīras" koncertu versijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti