Kultūras ziņas

Notikusi Liepājas teātra aktieru sapulce

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Dailes teātrī norit uzņemšana muzikālo aktieru kursā

Muzikālo aktieru kursā 122 pieteikumi uz 15 vietām – studētgribētāji kārto iestājeksāmenus

Vasaras sākumā Dailes teātris nāca klajā ar ziņu, ka vēlas izveidot jaunu aktieru kursu, kur akcents būtu uz mūziklu žanru. Pāris mēnešu laikā izstrādāta programma, kas no sākuma būs tālākizglītības formā, un šonedēļ jau sākušies iestājeksāmeni.

122 pieteikumi uz 15 vietām. Tāda ir proporcija, lai iestātos Dramatiskā teātra muzikālā aktiera programmā. To izveidoja un kopā īstenos Mūzikas akadēmija un Dailes teātris, un visas nedēļas garumā notiek iestājpārbaudījumi.

Dramatiskā teātra muzikālā aktiera programmas vadītāja Una Stade vērtē: "Patiesībā līmenis ir apbrīnojami augsts, es domāju, ka konkursā būs ļoti grūti izlemt, kuri būs tad tie 15 laimīgie, kuri varēs uzsākt studijas. Katram pretendentam ir 10 minūtes laika, un patiesībā 10 minūtēs ļoti daudz ko var uzzināt. Jāatzīst, ka ir arī pārsteigumi, un tie bieži vien ir ļoti pozitīvi pārsteigumi."

Topošajiem studentiem uz eksāmenu pirmo kārtu jāsagatavo prozas un dzejas fragments, kā arī žūrijas izvēlētas dziesmas no konkrētām Dailes teātra izrādēm. Atmosfēra ir brīva un nepiespiesta, vērtētāji cenšas reflektantiem palīdzēt un atvērt viņus.

"Protams, šeit nāk cilvēki, kas labi dzied, tur arī ir ļoti gradācijas, [..], bet mums jau nevajag operniekus, mums vajag, lai viņi būtu pirmkārt aktieri, un tāpēc mēs meklējam. Pagaidām tas priekšstats ir tāds, ka gandrīz visi, kas šeit ir bijuši, ir ļoti labi dziedātāji, bet tikai daži ir potenciāli labi aktieri," spriež režisors Pēteris Krilovs.

Daudziem mūzikas un teātra apvienošana ir bijis sapnis kopš bērnības. Arī Domenikam, kurš Dailes teātrī ieradies no Balvu novada. Viņš atklāj: "Mazam patika nodarboties ar aktiermākslu, tagad nodarbojos ar mūziku, tāpēc, es domāju, aktiermāksla un mūzika kopā varētu izdoties."

Šādas programmas nepieciešamību uzsver gan studētgribētāji, gan kultūras vides profesionāļi.

"Es ļoti gaidīju, kad beidzot Latvijā būs iespēja studēt mūziklus augstākā izglītībā, vismaz tālākizglītība ir tāds pirmais solis, kur var sākt šo karjeru arī būvēt. Jo būsim godīgi – muzikālajam teātrim ir pieprasījums Latvijā," uzsver reflektante Kate Kokamegi.

"Mēs varam dot šiem jaunajiem cilvēkiem, kuri ir jau savās vidējās izglītības pakāpēs ieguvuši grādu, bet viņiem nav iespējas turpināt šo augstākās izglītības pakāpi, un tas eksperimentālais modelis, ko mēs gribam šeit uzsākt, tā būtu viņiem vismaz kaut kāda daļēja iespēja sevi pilnveidot un pierādīt šeit uz vietas Latvijā," skaidro Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods.

Pārbaudījumi noslēgsies piektdien, un 15 izraudzītie topošie aktieri mācības uzsāks 2. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti