Kura dzīvība ir vērtīgāka? Nacionālajā teātrī gaidāma pirmizrāde drāmai «Terors»

26. septembrī Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē notiks pirmizrāde Ferdinanda fon Šīraha drāmai "Terors" Valtera Sīļa režijā, informē teātrī.

"Izrāde – fiktīva tiesas sēde. Ceļā uz Minhenes stadionu ir lidmašīna, ko sagrābuši teroristi. Aviācijas drošības eksperts pieņem lēmumu notriekt lidmašīnu, bet tajā ir arī 164 nevainīgi pilsoņi. Stadionā – 70 000. Tiesas sēdē notiek diskusija, vai šī bija vienīgā pareizā rīcība un kas dod tiesības izlemt, ka 164 cilvēku dzīvības ir mazāk vērtīgas nekā 70 000," vēstī izrādes apraksts.

Režisors Valters Sīlis par materiāla izvēli stāsta: "Pirmo reizi, kad lasīju šo lugu, piedzīvoju tiešām nebijušu sajūtu. Šajā darbā es nebiju vienkārši lasītājs, kurš seko līdzi lugas varoņiem vai gūst iespaidu par to, kādu teatrālu pieredzi ir iztēlojies lugas autors. Es biju kļuvis par lugas galveno varoni, kurš tiek ierauts kāda ļoti svarīga jautājuma lemšanā. Mani pirmie pieņēmumi tika apgāzti, bet tikai mans lasītāja lēmums izšķīra, kā šī luga beigsies.

Šādas lugas ir reti dārgumi, kurus atrodot, gribas dalīties ar cik vien iespējams daudziem cilvēkiem."  

Tā sācies darbs pie izrādes, kurā skatītājam, režisors cer, būs saruna pašam ar sevi, lai gan skatītāja loma prasa uzmanīgi skatīties un klausīties.

"Kādi ir principi, kuriem es sekoju? Kādiem ir jābūt principiem, par kuriem mēs vienojamies kā sabiedrība? Tādi bija jautājumi, par kuriem domājām izrādes tapšanas laikā, un cerams, ka šos jautājumus izdosies interesanti uzdot arī izrādes laikā. Taču svars šajā izrādē būs vienīgi skatītāju viedoklim – viņi būs piesēdētāji, neprofesionāli tiesneši, kas iztiesās apsūdzētā Larsa Koha lietu," teic Sīlis.

Izrādes radošā komanda: režisors Valters Sīlis, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Uģis Bērziņš, gaismu māksliniece Krista Erdmane.

Lomās: Kaspars Aniņš, Ivars Kļavinskis, Daiga Kažociņa, Voldemārs Šoriņš, Sanita Paula, Egils Melbārdis, Ilva Lorence, Elīza Sīpola, Žanete Zvīgule, Klāra Elizabete Upeniece, Alise Kalvāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti