Daliņš, pseido-mūzikls par mammām un «NN Nakts». Notikumi teātra pasaulē

Šis gads jau steidzas iesākties ar svaigāko teātra pirmizrādi. Par to gādā Valmieras Drāmas teātris, "soļojot" cauri latviešu vieglatlēta Jāņa Daliņa dzīvei. Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā turpina izrādīt pseido-mūziklu par mammām jeb "Stikloto svētnīcu", bet nākamās nedēļas sākumā gaidāma Gada balvas ceremonija mākslas kritikā jeb "NN Nakts", kurā, pieminot Normundu Naumani, apbalvos labākos mākslas apskatniekus. Par skatuves notikumiem atgādina teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Daliņš, pseido-mūzikls par mammām un «NN Nakts». Ko nelaist garām teātra pasaulē?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Daliņš" Valmieras Drāmas teātrī

Jau 5. janvārī gaidāma pirmā pirmizrāde šajā gadā – "Daliņš" Valmieras Drāmas teātrī Toma Treiņa režijā.

Trīsdesmitajos gados katrs skolas puika mēģināja atdarināt "Daliņa soli", bet pieaugušie griezās tik populārajā Jāņa Āres fokstrotā "Ak, kaut man Daliņa kājas būtu". Viens no visu laiku izcilākajiem latviešu vieglatlētiem, soļotājs Jānis Daliņš (1904–1978), lika pasaulei iemācīties latviešu karoga sarkanbaltsarkanās krāsas, aizsoļojot līdz sudraba medaļai 1932. gada olimpiskajās spēlēs Losandželosā un kļūstot par pirmo Eiropas čempionu soļošanā 1934. gadā Turīnā.

Toms Treinis stāsta: "Kad sāku strādāt Valmieras teātrī kā režisors, atceros, ka ik pa laikam dzirdēju par Jāni Daliņu. Valmierā ir stadions, kas nosaukts viņa vārdā, ir piemineklis, sienas gleznojums un arī iela. Šķita, ka aiz šī cilvēka ir interesants stāsts, kā viņš no zemnieka kļuva par vienu no izcilākajiem sportistiem Latvijas vēsturē. Izrāde būs soļojums cauri gan karstajām Losandželosas ielām 1932. gadā, gan cauri Jāņa Daliņa dzīvei."

Pirmizrāde 5. janvārī, nākamās izrādes 6. un 16. janvārī.

"Stiklotā svētnīca" Ģertrūdes ielas teātrī

Izrāde "Stiklotā svētnīca" Ģertrūdes ielas teātrī nodēvēta par pseido-muzikālu izrādi par mammām.

Mamma ir vistuvākais cilvēks. Mamma ir pasaules centrs un saule. Mamma ir tā, kuras sapņus tu alksti piepildīt visvairāk. Un mamma ir arī tā, kura spēj sāpināt visvairāk. Bieži vien – aiz lielas mīlestības. 

Nevalstiskā teātra telpās satiekas trīs aktieri un režisora asistente. Slavenais režisors X tur iestudēs dramaturģijas klasiku – Tenesija Viljamsa atmiņu drāmu "Stikla zvērnīca". Tā būs izcilākā izrāde, kāda jebkad redzēta nevalstiskajā teātrī. Ja vien pašiem izrādes veidotājiem nebūtu tik daudz neatrisinātu problēmu citam ar citu un, protams, ar savām mammām… Un ja vien slavenais režisors nekavētu.

Lomās: Anta Aizupe, Inese Pudža, Daiga Kažociņa un Edgars Samītis.

Tuvākā izrāde: 5. janvārī.

Gada balva mākslas kritikā apbalvošanas ceremonija

Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balva mākslas kritikā ceremoniju skatīsim 8. janvārī. Šoreiz to veido aktieri Klāvs Mellis un Ance Strazda.

Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā
Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā

Līdzās bieži apspriestajai un kritizētajai "pieredzes bagāto mākslinieku kliķei" dažādās akadēmijās un universitātēs nemitīgi top jauni kultūras talanti. Daži no pirmkursniekiem ar laiku metīs izaicinājumus žanru un gaumes robežām, lauzīs iesīkstējušus priekšstatus, iemantos mūžīgu slavu un kļūs par nākamajiem dižgariem. Citu paraksti būs atrodami tikai skolas laika prakses darbos un klases žurnālu lappusēs.

Šī gada "NN Nakts" aicina uz mirkli piemirst par aktuālajiem kultūras vides kašķiem, mākslas sarežģīto vēsturi un pamest skatu Latvijas mākslas nākotnē. Katra pieredzējuša kritiķa redzeslokā atkal un atkal nonāk jaunais mākslinieks, bet katru jauno talantu aiz stūra gaida kāds kritiķis, tāpēc ceremonijas veidotāji šogad aicina iepazīties laicīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti