Dienas ziņas

Andrupenē satiekas podnieki no visas Latgales

Dienas ziņas

Ceļa remontdarbus kavē būvuzraugu trūkums

Akordeonistu dāvana Latvijas simtgadei

Koncertā tiekas vairāk nekā 100 akordeonistu, kuri sapņo arī par dalību Dziesmu svētkos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Gaidot Latvijas simto dzimšanas dienu, 118 akordeonisti no dažādiem reģioniem vienojās orķestrī, lai dāvinātu  skatītājiem īpašu lielkoncertu. Vienlaikus tas bija arī mēģinājums meklēt ceļu uz nākamās simtgades Dziesmu un deju svētkiem. Akordeona skanējums visbiežāk dzirdams mūzikas skolu konkursos vai folkloras kopu pasākumos, bet Dziesmu svētkos piedalās tikai kokles.

Katra akordeonistu kopā sanākšana akordeona mūzikai ir kā svētki, jo tādu nav daudz. Visbiežāk akordeonisti tiekas reģionālajos konkursos, bet Līgo parku Stopiņu novadā pieskandēja akordeonistu orķestris, kurā plecu pie pleca spēlē profesionāli mūziķi, pasniedzēji un mūzikas skolu audzēkņi.

"Vispār jau sanāk tā, ka ir pārsvarā kurzemnieki, kas satiekas, un tad ir Latgale, kas satiekas, bet kopā no visas Latvijas ļoti reti, kad satiekamies, tāpēc tagad ir ļoti patīkami atkal," stāsta akordeoniste no Kandavas Betija Čākure.

Ideja aicināt ciemos unikālā un tembrāli daudzveidīgā mūzikas instrumenta pārvaldniekus Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolai radās pagājušajā gadā Pierīgas  akordeonistu festivāla izskaņā.

"Kad kopā atskaņoja pēdējo skaņdarbu visi kolektīvi, man radās šī ideja, ka tas ir jādzird visiem. Tā ir tāda fantastiska iespēja dāvināt Latvijai kaut ko tik skaistu kā akordeonu mūzikas koncertu, jo līdz šim jau patiesībā nekas tāds nav piedzīvots," stāsta Ulbrokas Mākslas un mūzikas skolas direktore Vita Pinne.

Akordeonu radītā skaņu palete, ko var salīdzināt pat ar simfonisko orķestri, šoreiz ir dāvana ne vien Latvijas simtgadei, bet arī Līgo parka 30. jubilejai. Un tas būšot arī mēģinājums  pavērt  durvis uz nākamās simtgades Dziesmu un deju svētkiem.

"Es domāju  nākotnē. Tie nav divi, pieci  gadi. Tie droši vien ir vismaz desmit gadi, bet jāorganizē  domu biedru pulciņš, pedagogi, kas varētu organizēt pa skolām un reģioniem repertuāru tā, lai mēs varētu iet uz Dziesmu svētkiem," domās dalās akordeona spēles pasniedzēja Anita Rieksta.

Savukārt akordeonists Kaspars Gulbis uzskata, ka akordeonisti varētu piedalīties svētkos kādu atsevišķu koncertu laikā. "Tur varētu sapulcēties visi mūsu Latvijas novadu akordeonisti, skolas un profesionāļi, un varbūt pat arī amatieri," saka Gulbis.

Akordeonistu kopkoncerti, kuros pulcējas vairāk nekā 300 jauno mūziķu, jau notiek skolēnu dziesmu svētkos Lietuvā. 2016. gadā tajā piedalīties tika uzaicināti arī audzēkņi no Ulbrokas Mākslas un mūzikas skolas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti