Simtgadnieces satiek jaunās. Krāslavas Amatniecības centrs kļuvis ar stellēm un cepli bagātāks

Jauns aprīkojums centra kokapstrādes un aušanas darbnīcai šogad ļaus paplašināt novada amatnieku produkcijas un pakalpojumu pieejamību, bet pērn uzbūvētais podnieku ceplis būs stimuls keramiķiem biežāk pulcēties Krāslavā un apmeklētājiem ļaus izbaudīt Latgales keramikas tapšanas procesu. Kā attīstās pirms divarpus gadiem Krāslavas pils kompleksa bijušajos zirgu staļļos izveidotais Amatnieku centrs?

Simtgadnieces satiek jaunās. Krāslavas Amatniecības centrs kļuvis ar stellēm un cepli bagātāks
00:00 / 04:30
Lejuplādēt

"Tie ir aušanas stāvi, kā Latgalē teica. Aušanas stelles. Ja mēs šeit Amatniecības centrā strādājam ar divām latgaļu trizuļu stellēm, teiksim, simtgadniecēm, tad šajā gadījumā tās ir jaunas, mūsdienu meistaru veidotas stelles." Divas simtgadnieces tagad papildinās jaunas stelles, ar prieku pērnā gada pašā nogalē Krāslavas Amatniecības centra rokdarbu darbnīcā iegādāto aušanas iekārtu izrāda audēja Aina Guba.

"Tā ir tradīciju saglabāšana, tas ir tieši šo jauno steļļu pienesums." Jaunās stelles vai latgaliski – stāvi – pavērs plašākas iespējas Krāslavas audējām un savā ziņā sāks jaunu rokrakstu šajā arodā, stāsta Aina Guba.

"Var braukt ar vecu velosipēdu – 80. gadu ražojumu – vai braukt ar mūsdienīgu velosipēdu. To var tā salīdzināt. Šajā gadījumā tās ir sviru stelles, bet tās ir jaunas. Ja vecajam stellēm bija jāceļas augšā, lai velku diegu attītu un audeklu attītu, bet šeit es saprotu, ka to varēšu darīt, sēžot pie stellēm. Tas ir patīkami Mēs jau arī šeit veidojam vēsturi šajā ziņā. Tas, kas nāks pēc manis, teiks tālāk, ka tajā tālajā 2023. gadā Amatniecības centrā bija iegādātas jaunas stelles."

Jaunās stelles līdz ar citām aušanai noderīgām lietām un iekārtām te ievestas burtiski pirms mēneša, stāsta audēja, un darboties sāks pavasarī. Tam savs skaidrojums. "Es īpaši priecājos par tītavām, jo Krāslavā tādas iespējas nebija, bija jābrauc uz Indru pie audējām, lai mestu audeklu. Priecājos, ka velku diegus varēs mest tepat centrā un darboties. Gaidīsim pavasari, kad diena būs garāka un saulaināka un logos vairāk iespīdēs saulīte, un tad līdz galam stelles būs arī iedarbinātas."

Tikmēr blakus telpā – podnieku darbnīcā – podnieka ripa tiek griezta un māli mīcīti jau gandrīz divus gadus, kopš Amatnieku centra atklāšanas. Podnieka darbnīcā saimnieko keramiķi Olga un Valdis Pauliņi ar savu karalisko sunīti Bronzu: "Mēs te trijatā un meita arī, kura vēl ir radošajā pauzē. Skatīties te var visu – keramiku, tad procesu, es izstāstu, kā tas viss tiek darīts un pašu rokām var kādu darbiņu sačubināt."

Uz plauktiem gozējas gatavie svečturi, vāzes un podi, to vidū arī iespaidīgs, ap 100 litru izmēra. "Tā ir svēpētā keramika. Tajā podā daudzi bērnu iesēdina un fotografē."

Amatnieku centrs ar ērtajām darbnīcām Krāslavas amatniekiem paver plašākas iespējas darboties un popularizēt savu arodu, atzīst abi keramiķi: "Tas palīdz popularizēt amatu un arī pašu Krāslavu. Darbošanās lielā, skaistā telpā ar siltumu tomēr ir daudz citādāka nekā maziņā, kāda pie mums mājā bija. Varam pieņemt veselu autobusu ar tūristiem pat ziemā, sasildās cilvēki, viss process viņiem acu priekšā, gan klausīšanās, gan darbošanās un beigās ar pilnām rokām var aiziet uz autobusu."

Krāslavas amatnieki un viņu darbi
Krāslavas amatnieki un viņu darbi

Šis gads Pauliņiem būs jubilejas zīmē, aicinot apmeklēt centru, atklāj Olga un Valdis. "Valdim šogad aprit 45 gadi, kopš tapa pirmais podiņš, neliela jubileja, un man 35 gadi ar keramiku. Pērn vasarā blakus centram samūrējām Latgales cepli, kurinājām kopā ar vairākiem saviem kolēģiem un viss izdevās. Pavasarī atkal kurināsim, droši vien Podnieku dienās."

Kas taps jaunajā ceplī, to varēs redzēt šo pavasar, tāpat kā to darbu, kas pirmais, kā stāsta Aina Guba, būs noausts uz jaunajām stellēm. "Gribas kaut ko tādu feinu, drusku citādu, nekā tapa ar šīm vecajām trizuļu stellēm. Iepriekš te bija vairāk tādi grīdceliņi, mazāki somu audekli, tādi šaurāki."

Kaut ko neparastu Krāslavas Amatnieku centra apmeklētāji var aplūkot un paši piedalīties darbu tapšanā arī šī centra kokapstrādes darbnīcā, kā arī iesaistoties stikla un ādas apstrādes meistarklasēs. Tas viss vienuviet.

"Blakus mūsu darbnīcai ir kokapstrāde, un mēs visi šajā centrā sadzīvojam ļoti labi, sadarbojamies un neesam konkurenti. Pat ja podnieku būtu vairāk, dzīve tikai kļūtu jautrāka, vienam otru papildinot, atbalstot, un arī izvēle būtu lielāka. Blakus mums ir arī stikla un rotu darbnīca, un mēs esam tikai priecīgi par to. Jo cilvēki vairāk var redzēt un vairāk sataustīt, jo labāk mums visiem. Brauc jau ne tikai uz vienu, ne tikai keramiku redzēt, bet uzzināt, kas notiek kokapstrādes darbnīcā, un tad vēl dzīvu audēju ieraudzīt, vai cik tas ir labi!"

Un tā jau arī ir Amatnieku centra Krāslavā galvenā sūtība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti