Dienas ziņas

Līksnā bezdarbnieki veido Mīlestības parku

Dienas ziņas

Valmieras teātrim -- 90

sv.Jēkaba katedrāles ērģelēm - 100

Sv. Jēkaba katedrāles ērģelēm aprit 100 gadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar īpašu koncertu svētdien atzīmēta 100 gadu jubileja Svētā Jēkaba katedrāles ērģelēm. Ērģeļu mūžā - tas neesot daudz. Tomēr Eiropā nav saglabājušās daudz ērģeļu tieši no šā perioda. Tāpēc ērģelnieki, rīkojot simtgadei veltītu koncertu, vēlējušies pievērst uzmanību šim vēsturiski nozīmīgajam instrumentam, parādot tā skanējuma daudzveidību.

29. septembris arī pirms 100 gadiem, kad Svētā Jēkaba katedrāles ērģeles tika iesvētītas, bijusi svētdiena. Un arī toreiz noticis tās dzimšanas dienai veltīts koncerts, kurā skaņdarbi izvēlēti īpaši, lai pierādītu instrumenta varenību. Ērģeles būvējusi Emila Martina ērģeļbūves firma, kas tajā laikā bija lielākā nozares kompānija Latvijā.

Kopš tā laika instrumenta skanējums piepildījis baznīcu ar tikai sev raksturīgajām nokrāsām. Tāpat kā cilvēkiem, arī ērģelēm ir katrām sava personība, saka ērģelniece Ilona Birģele. Tieši viņa bijusi simtgades koncerta idejas autore.

„Es esmu Svētā Jēkaba katedrāles draudzes locekle. Esmu šeit laulāta, šeit kristīti visi mani bērni un man bija vēlēšanās sagatavot koncertu, lai šīs ērģeles skan savā 100 gadu jubilejā,” saka Birģele. Viņa norāda, ka pirms četriem gadiem ērģeles tikušas restaurētas, tādēļ tās vēl joprojām skan ļoti labi.

Ērģeļu vēsture Svētā Jēkaba katedrālē gan ir vēl senāka un, būvējot ērģeles, kas skan šodien, liecības saglabātas arī par agrāko instrumentu.

Jaunās ērģeles, kas pārstāv romantisko stilu, baznīcā ienesušas arī jaunu skanējuma laikmetu. „Iepriekšējās ērģeles bija tiešā baroka stilā celtas un viņu skanējums noteikti atšķīrās no šī. Dispozīcijā, proti, ērģeļu reģistra skaita ziņā tas bija diezgan līdzīgs. Nedaudz atradās spēles galds dziļāks un skanējums noteikti šī perioda instrumentam ir savādāks - mīkstāks, matētāks, samtaināks, nekā, kā es pieļauju, ir bijis vecākajam instrumentam,” piebilst ērģelnieks Ingus Kokins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti