Labrīt

Partnerattiecību regulējumā vajadzīgs pareizi tiesisks un cieņpilns risinājums

Labrīt

Krievijas postītajā Borodjankas pilsētā atjauno sagrauto un tic Ukrainas uzvarai

Ievadot Jauno gadu Rīgā un Valmierā izskanēs koncertprogramma "Laiks. Tu. Lūgšana"

Stāsts par gaismas uzvaru – koncertprogramma «Laiks. Tu. Lūgšana» izskanēs Rīgā un Valmierā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Stāsts par gaismas uzvaru – tā var raksturot koncertprogrammu "Laiks. Tu. Lūgšana", kas izskanēs divos koncertos Rīgā un Valmierā, ievadot Jauno gadu. Koncertā piedalīsies dziedātāja Aleksandra Špicberga, sitaminstrumentālisti Mikus Bāliņš un Elvijs Endelis un vīru vokālā grupa. Skanēs dažādu gadsimtu baznīcas dziedājumi un lūgšanas dažādās valodās, kā arī igauņu komponista Arvo Perta instrumentālās skaņu gleznas. 2. janvārī koncerts notiks Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā, bet 8. janvārī – Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā.

Ideja rīkot koncertus, kas ar mūzikas starpniecību vēl vairāk izceltu lūgšanu spēku, radās pirms diviem gadiem. Toreiz kovida pandēmijas dēļ tie notikt nevarēja, bet radošā komanda palika uzticīga savai idejai un gaidīja piemērotu brīdi, kad to varēs īstenot.

Šis gads koncertdzīvei atkal atļāva notikt, bet nesa pasaulei jaunus pārbaudījumus – arvien skarbākus un baisākus, un šis konteksts ideju par lūgšanām veltītiem koncertiem ir darījis vēl daudz aktuālāku nekā tās ieceres brīdī – uzskata dziedātāja Aleksandra Špicberga: "Skatoties uz šo koncertu šodien, tā vienošanās kopīgā lūgšanā ir vēl svarīgāka un nozīmīgāka. Jo nevarēja pat prātā ienāk tās šausmas, kas šobrīd notiek pasaulē. Tāpēc ideja par kopīgu lūgšanu un savienošanos mūzikā ir ārkārtīgi svarīga šobrīd."

Nav nejauši, ka par koncertu norises laiku izvēlēta pati jaunā gada ieskaņa, jo, kā saka Aleksandra Špicberga, – gribas iesākt ar gaišumu un cerību un tādējādi ticēt, ka tieši tāds būs vadmotīvs arī visam gadam.

Koncertprogrammai dots nosaukums "Laiks. Tu. Lūgšana" un tajā iekļauti dažādu gadsimtu baznīcas dziedājumi un lūgšanas, to vidū arī vairāki jaunatklājumi Latvijas klausītājiem. "Mūzika būs no dažādiem gadsimtiem, būs dziedājums "Kristus augšāmcēlies", kas datēts pat ar 1. gadsimtu. Vēl būs ļoti īpašs dziedājums – Tēvreize aramiešu valodā, kas ir valoda, ko runāja Jēzus laikā. Manuprāt, Latvijā tas varētu būt pat nekad nedzirdēts dziedājums," skaidro Aleksandra Špicberga.

Speciāli šai programmai ir izveidota vīru grupa. Tāpat koncertā piedalīsies sitaminstrumentālisti Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš, kuri atskaņos Arvo Perta skaņu gleznas.

Kāpēc sitamo instrumentu pasāžām izvēlēta tieši igauņu komponista Arvo Perta mūzika, stāsta Mikus Bāliņš: "Komponista Arvo Perta mūziku mēs izvēlējāmies, jo viņš, manuprāt, vislabāk papildinās esošo koncertprogrammu. Ar savu dziļo garīgumu, apgarotību un spēcīgo vēstījumu. Viņa mūzika, manuprāt, ļoti labi skan uz sitaminstrumentiem."

Koncertu papildinās arī Ivara Vācera režisētas gaismu spēles, un savā ziņā to var raksturot kā stāstu par gaismas uzvaru.

Aleksandra Špicberga atzīst:

"Es no sirds ticu lūgšanai. Man ļoti patīk doma, ka – kamēr vien kāds lūgs, tikmēr pasaule neapstāsies.

Ja mēs tā varētu iztēloties, ka ir pasaule un ir gaismiņas pasaulē, – tās gaismiņas ir dvēselītes, kas ir labas, kas cer, kas tic, kas dara labu. Un cik būtu brīnišķīgi, ka šo gaismiņu ar katru dienu kļūtu vairāk. Un es ceru, ka šāda mūzika var šīs gaismiņas iededzināt un tad to būtu arvien vairāk, un beigās visa pasaule spīdētu gaismiņās un labais uzvarētu. Un man liekas, ka ar šo domu ir jādzīvo, ka labais uzvarēs."

Koncertprogramma "Laiks. Tu. Lūgšana" izskanēs 2. janvārī Rīgā, Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā un 8. janvārī Valmierā, Svētā Sīmaņa baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti