Kultūra

Tapusi dokumentālā filma par simtgadniekiem «100 gadi esības vējos»

Kultūra

Projekta "Ainavu dārgumi" izstāde un tīmekļa vietne

Šodien Latvija atvadās no Valtera Frīdenberga

Šodien Latvija atvadās no Valtera Frīdenberga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Būt kopā ar jums – ir manas labākās zāles” – tā pirms gada, piedaloties visu Latviju aptverošajā koncerttūrē “Dod, Dieviņi”, atzina mūziķis Valters Frīdenbergs. Šos vārdus veltot gan saviem kolēģiem mūziķiem, gan skatītājiem. Tolaik – viņa 30.jubilejā – radošā grupa uzdāvināja viņam sudraba kulonu ar veselības un spēka zīmi, diemžēl 31.dzimšanas dienu Valters nesagaidīja. Piektdien, 26.oktobrī visi, kam Valters bija nozīmīgs un tuvs, aicināti atvadīties no viņa. Atvadas notiks no pulksten 13.00 līdz 14.30 Rīgas krematorijas Lielajā zālē.

Viņš vienalga ir uzvarētājs, lai arī vairs nav starp mums – tā par Valteru saka viņa tuvākie draugi un kolēģi. Ir teju neiespējami lietot pagātnes formu, runājot par Valteru – atzīst visi viņa tuvākie draugi un kolēģi. Tāpat kā uzsver viņa intensīvo dzīvi līdz pat pēdējam mirklim un apbrīnojamo ticību uzvarēt slimību, un šī ticība šķiet joprojām vibrē gaisā.

Tā Valteru padara par uzvarētāju arī tagad – saka viņa televīzijas kolēģe Aija Kinca, kas veidojusi arī sižetus un raidījumu par viņu, viesojoties pie Valtera Berlīnē, Šaritē slimnīcā.

“Tā viņa atklātība un ticība, ka viņš uzvarēs vēzi, bija pāri visam jebkurā brīdī. Ka Valters būs stiprāks, un ka viss izdosies. Un es joprojām domāju, ka viņš ir uzvarētājs, vēzis viņu nav uzvarējis. Pat ja Valtera vairs nav starp mums, viņš vienalga mums visiem parādīja, ka tas, ka tu tici tik ļoti, uzrunā pārējos. Viņš bija kā tāds milzīgs ticības apliecinājums arī daudziem citiem, kas slimo ar līdzīgu diagnozi,” saka Aija Kinca.

Valters pats vienmēr atsaucīgi piedalījies dažādos labdarības projektos, to vidū “Nāc līdzās!”, dziedot kopā ar bērniem ar īpašām vajadzībām, arī labdarības koncertos Bruknas baznīcas atbalstam un citos. Viņš ļoti gribēja piedalīties arī šī gada sākumā notiekošajā koncertā “Mūzika un dzīvība”, kurā vāca līdzekļus onkoloģisko slimnieku atbalstam, taču šajā laikā bija slimnīcā Berlīnē un sūtīja sveicienus ar LTV raidījuma “Aculiecinieks” starpniecību.

“Mani draugi šodien dara fenomenālu darbu sakarā ar koncertu. Tiešām izskatās, ka koncerts būs liels, grandiozs un patīkams. Diemžēl es pats nevarēšu piedalīties, jo sāksies mana ārstēšana šeit Vācijā, bet es ļoti, ļoti gribētu būt klāt,” toreiz teica Valters Frīdenbergs.

Viņš teica, ka noteikti dziedātu kaut ko no Mārtiņa Freimaņa, “Putnu balles” vai “Tumsas” repertuāra.

“Es domāju, ka “Spārni un vējš” pilnīgi noteikti būtu viena no tām dziesmām, jo tā ir dziesma, kas ir piemērota jebkuram brīdim, un arī šādam brīdim tā būtu piemērota,” raidījumā pauda Valters Frīdenbergs.

Grupai “Tumsa” bija ļoti īpaša vieta Valtera dzīvē. Viņš pats atzina, ka ar šo grupu ir izaudzis, bet Mārtiņš Freimanis ir viņa skatuves un dzīves skolotājs. Pēc Mārtiņa aiziešanas Valtera kļūšana par “Tumsas” solistu bija tikai likumsakarīga – saka grupas dalībnieks Mareks Bērents.

“Tas, ka Valča ienāca “Tumsā”, likās pilnīgi dabiski un organiski. Viņš ansambli pārvērta, mēs atkal bijām ģimene. Kā mēs ar Valču runājām, kad jau slimība bija progresējusi, – ja ir kaut vai 0,0001 procents iespējamības, ka iznākums var būt ne tāds, kā visi prognozē, tad ir vērts cīnīties, ir vērts cerēt, un tā arī bija – cīnījās un cerēja…

No “Tumsas”, no Mārtiņa komponētā repertuāra Valteram vismīļākā bija “Ne jau tu, ne jau es”, ko viņš izjuta kā savu, vienmēr koncertos dziedāja ar trīskāršu atdevi,” atklāj Bērents.

Ar Valteru no trīs gadu vecuma uzaudzis kopā Kārlis Būmeisters, gan dziedot “Dzeguzītē”, gan vēlāk arī duetā “Valters un Kaža”, ar kuru iegūta arī 5.vieta starptautiskajā Eirovīzijas konkursā. Vakar Kārlis Būmeisters publicēja savu tikko iedziedātu dziesmu, ko bija paredzēts ierakstīt abiem kopā, bet kas diemžēl neizdevās.

“Man bija tas gods un prieks uzaugt ar Valču un caur viņu iepazīt arī sevi. Daudzas labas, interesantas, vērtīgas un atmiņā paliekošas lietas kopā esam izdarījuši. Lai Tev tur forši, večuk!” saka Būmeisters.

Līdzās darbībai mūzikā ļoti daudzi Valteru bija iemīļojuši kā populārā LTV raidījuma “Gudrs, vēl gudrāks” vadītāju.

Radījumā „Aculiecinieks” Valters stāstīja, ka viņu ļoti uzmundrina skatītāju sūtītie laba vēlējumi sociālajos tīklos, bet jo īpašs pārsteigums viņu sagaidījis slimnīcā Berlīnē: “Vakarā es izgāju no palātas nedaudz pa koridoru pastaigāties, un viens vīrietis ar puiku skaidrā latviešu valodā saka – “Sveiks, Valter, nu mēs atnācām tev vienu dāvaniņu iedot. Mēs tikko atbraucām, dzīvojam te blakus un izdomājām, ka ir jāatnes plakāts, ko skolas bērni tev uztaisīja!”.”

Atvadīšanās no Valtera Frīdenberga notiks piektdien Rīgas krematorijas Lielajā zālē. Publiska atvadīšanās būs iespējama no plkst. 13.00 līdz 14.30. Lūgums atvadoties nest grieztos ziedus, bet ne sēru vainagus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti