Kultūras ziņas

Sākas Jūrmalas festivāls

Kultūras ziņas

Ivara Kalniņa koncerts "KinoTeātris"

"Sinfonietta Rīga" atklāj Pērnavas mūzikas festivālu

«Sinfonietta Rīga» atklāj Pērnavas mūzikas festivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirmdien, 11.jūlijā, Igaunijas pilsētā Pērnavā atklāja par izcilību programmas un mākslinieku izvēlē cildināto Pērnavas mūzikas festivālu. Šos svētkus 2010. gadā iedibināja pasaulslavenās Jervi diriģentu dinastijas pārstāvji tēvs Nēme un dēls Pāvo Jervi. Jau atkārtoti festivālu atklāja valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”.

Sadarbība starp Latvijas un Igaunijas mūziķiem aizvien papaplašinās un nostiprinās. Šī būs jau otrā reize, kad mūziķi no Latvijas orķestra “Sinfonietta Rīga” atklāj Pērnavas mūzikas festivālu. Pie diriģenta pults viens no slavenās un ietekmīgās Jervi dinastijas pārstāvjiem Pāvo Jervi.

Latviešu mūziķi šajā sadarbībā ir lielāki ieguvēji. Uz Rīgu brauc igauņu diriģenti, igauņu komponisti orķestrim raksta mūziku un aicina koncertēt savos mūzikas dzīves augstvērtīgākajos notikumos kā, piemēram, Pērnavas mūzikas festivāls.

„Es domāju, ka tas ir atkarīgs arī no tā, ka igauņiem ir lielāks budžets kultūrā, un mēs to sajūtam. (..) Faktiski ir tā, ka mēs vairāk braucam uz Igauniju nekā igauņu ansambļi pie mums, bet te ir jāpasaka, ka „Sinfonietta Rīga” ir pieprasīts ansamblis Igaunijā, un mūs šeit gaida kā savējos,” paskaidro orķestra „Sinfonietta Rīga” izpilddirektors Timurs Tomsons.

Katram orķestrantam sastapšanās ar vienu no pasaules izcilākajiem diriģentiem Pāvo Jervi ir īpaši gaidīta un satraukuma pilna. „Viņš ir ļoti vienkāršs, un tās vienkāršās lietas bieži vien  ir ļoti grūti parādīt. Tā mūsu sadarbība veidojas - tik dabīgi, un esam entuziasma pilni, mēģinājumu stundas palido vienā mirklī,” saka orķestra “Sinfonietta Rīga” kontrabasists Jānis Stafeckis. Kā mūziķi novērojuši, gandrīz par diriģēšanas mākslas monarhiem dēvētie Jervi saskarsmē ir gluži vienkārši. Savukārt paši tēvs un dēls Jervi latviešu orķestri sauc par ārkārtēji augstas klases kolektīvu.

„Mēs reti tiekamies. Mēs abi daudz ceļojam. Lielākoties neesam mājās. Bet šeit, festivālā, mēs satiekamies, un esam beidzot abi mājās,” saka festivāla dibinātājs, diriģents Nēme Jervi par savām attiecībām ar dēlu.

„Vispār pirmais diriģents mūsu ģimenē bija mans brālis, kurš bija 13 gadus vecāks par mani. Vallo Jervi bija diriģents Igaunijas Nacionālajā teātrī visu mūžu. Es gāju viņa pēdās, vēlāk Pāvo - manās. Tas nav ģimenes bizness, bet gan mīlestība pret mūziku. To, ka mums būtu jākļūst par profesionāliem mūziķiem, izdomāja mana mamma,  pati nebūdama ar mūziku saistīta. Arī Pāvo brālis ir diriģents un māsa – flautiste,” piebilst Nēme Jervi.

„Tēvam palaimējās, ka tolaik bija Pērnavas un valsts vadībā bija cilvēki, kas uzklausa,” atminas Nēmes Jervi dēls Pāvo Jervi. „Tolaik uzbūvēja pat vairākas koncertzāles un Mūzikas akadēmiju Tallinā. Tolaik Igaunijas prezidents bija Lenarts Meri, un viņš bija arī  rakstnieks. Tāpēc viņš mākslas pasauli vairāk izprata un šāds projekts bija iespējams,” norāda Nēme Jervi.

Pāvo Jervi ar „Sinfonietta Rīga” un pasaules spilgtākajām arfas un flautas spēles zvaigznēm Marī-Pjēru Langlamē un Vensēnu Likā festivāla atklāšanas koncerta dalībniekos raisīja neviltotu sajūsmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti