Kultūras rondo

Izstāde "Izglābtās ikonas" - darbi no Igaunijas kolekcionāra Nikolaja Kormašova krājuma

Kultūras rondo

Izstādē "Naivā" darbus rāda autori, kas līdz šim savas prasmes turējuši noslēpumā

Siguldas Opermūzikas svētki: Maija Kovaļevska debitē "Toskā", Diāna Zandberga spēlē Listu

Siguldas opermūzikas svētkus ieskandinās pianiste Diāna Zandberga ar Lista mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nedēļas nogalē, no 26. līdz 28. jūlijam, norisināsies Siguldas opermūzikas svētki. Atkalredzēšanās ar solistiem Maiju Kovaļevsku, Asmiku Grigorjanu un franču baritonu Pjēru Īvu Privo. Svētku ieskaņā skanēs Ferensa Lista 6. ungāru rapsodija. To atskaņos pianiste Diāna Zandberga.

"Viņa piepildīs manu sen ilgoto sapni. Es pirms 60 gadiem dzirdēju pa radio Lista 6.rapsodiju. Kopš tā laika neesmu dzirdējis. Kādus sešus gadus uzrunāju daudzus pianistus, kas to varētu nospēlēt. Neviena nebija. Manā uztverē tas ir skaistākais klavieru skaņdarbs," stāsta Siguldas opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo”.

"Tad Ingūna Puriņa no Mūzikas akadēmijas pateica, ka ir atgriezusies no Spānijas Latvijā Diāna Zandberga, kas to ir gatava nospēlēt. Tā būs fenomenāla dāvana man un skatītājiem," turpina Kalns.

Svētku ieskaņa 26. jūlijā ar koncertu “Svētku uvertīra” Siguldas Jaunās pils dārzā. Šajā koncerta muzicēs pianiste Diāna Zandberga un atskaņos Ferensa Lista 6.rapsodiju.

"Lists ir viena no manām lielajām mīlestībām, gan mani pedagogi - Juris Kalnciems Latvijā un Lazars Bermans Itālijā - daudz spēlējuši Listu. Mani ārkārtīgi piesaista deja, un šajā Lista rapsodijā ir daudzi ungāru deju un čigānu deju elementi.

Deja ir mans hobijs. Man būs iespēja dejot mūzikā," atzīst pianiste Diāna Zandberga.

Koncertā piedalīsies arī Viktorija Pakalniece, Edgars Ošleja, Elza Siliņa, Niks Avots, Emīls Kivlenieks.

Svētku centrā šoreiz būs Pučīni slavenās operas „Toska” izrāde 27. jūlija vakarā, kurā titullomā debitēs starptautiskā operzvaigzne Maija Kovaļevska. Pie diriģenta pults iestudējumā būs Atvars Lakstīgala, bet iestudējuma režisors ir Guntis Gailītis, kas „Tosku” veido kā politisku krimināldrāmu.

"Novitātes nedrīkst būt tādas, kas izvaro izrādi. Būs, kā libretā ir rakstīts, lekšana no torņa. Kādā veidā tā būs, lai paliek noslēpums," stāstu par operu sāk Kalns, arī saglabājot nelielu intrigu.

"Es neiedomājos operu, bet domāju par solistiem. Ir vairākas izrādes, kas ir speciāli iestudētas Siguldā. Pēdējās izrādes ir Maijas Kovaļevskas zīmē," par centrālā svētku uzveduma izvēli stāsta Kalns.

Domājot par operas "Toska" iestudējumu, viņš Maiju Kovaļevsku uzrunājis jau pirms trim gadiem.

"Toska ir ļoti sarežģīta loma, ir plašs balss diapazons vajadzīgs, no romantiski liriskā pāriet uz dramatiski traģisko.

Ir jābūt labai balsij un lielai personībai, lai ne tikai izdziedātu notis, bet visu tēlu radītu. Un Maija ir fenomenāla. Es veidoju izrādes talantīgiem solistiem," atklāj Kalns.

Kalns stāsta, ka Siguldā daudzi solisti vēlas dziedāt un viņam arī nākas atteikt. Tāpēc šogad ir divi lieliski koncerti - atklāšanas un galā koncerts.

"Vienkārši tā, lai cilvēki varētu izbaudīt vairāk labas mūzikas. Vienā koncertā to visu nevar savienot," pārliecināts Kalns.

27. jūlijā Siguldas Jaunās pils dārzā skanēs arī koncerts “Jaunās zvaigznes”. Savukārt 28. jūlijā Siguldas Luterāņu baznīcā gaidāms garīgās mūzikas koncerts un galā koncerts “No operas līdz operetei”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti