Dienas ziņas

Pievēršas abinieku izpētei

Dienas ziņas

Vaboles vidusskolā notiek vērienīga rekonstrukcija

Saulkrastu džeza festivālam 20

«Saulkrasti Jazz» - no sarunas šķūnītī par plaši apmeklētu pasākumu 20 gadu garumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirms 21 gada Saulkrastos šķūnītī divu bungu skolotāju galvās dzima doma par vasaras mācību nometni - festivālu topošajiem mūziķiem, kurš nu ir izaudzis par plaši apmeklētu festivālu jau 20 gadu garumā «Saulkrasti Jazz».

Zīmīgajā 1996. gadā, kad diviem draugiem Raimondam Kalniņam un Tālim Gžibovskm ienāca prātā doma par festivālu, ko šodien pazīst ar nosaukumu “Saulkrasti Jazz”, Tālis bija atbraucis uz Saulkrastiem ciemos pie Raimonda.

"Es atceros pat to dienu – lija lietus, un mēs sēdējām mazajā šķūnītī un dzērām gaumīgu vīnu un runājām par dzīvi, darbu. Skolas laiks tuvojās, un tad mēs cilājām to problēmu, kas mūs sagaida septembrī, ka nāks puikas atkal ar vienu kociņu uz stundu, jo otrs būs pa vasaru pazudis jau," stāsta festivāla “Saulkrasti Jazz” direktors Raimonds Kalniņš. 

"Mēs sākām kā 25 studenti, trīs pedagogi. Jūs redzat, ka apkārt ir daudz cilvēku, kas nāk un klausās, un tā ir tā ideja, kuras dēļ laikam bija vērts sēdēt tajā šķūnītī un runāt," smej festivāla “Saulkrasti Jazz” mākslinieciskais direktors Tālis Gžibovskis. 

Lai arī ir festivāla 20.jubilejas reize, koncertu skaits būtiski neatšķiras no iepriekšējiem gadiem. Sešus vakarus pēc kārtas ''Minhauzena Undu'' pieskandinās džeza mākslinieki, piemēram, no ASV, Krievijas, Zviedrijas, un dienā, kad Saulkrastos viesojas Kultūras ziņas, klausītājus priecē mūsu pašu Beāte Zviedre un dziedātāja no Vācijas - Matilda Leko. Taču galvenais viesis tiek gaidīts sestdien, 22.jūlijā, – festivāla noslēguma dienā.

"Džimijs Dludlu, kas šogad būs, ir viens no afrodžeza pārstāvjiem, kurš ir zināms visā pasaulē, kurš ir bijis kā "hedlainerisKeiptaunas internacionālajā džeza festivālā, kas ir pasaulē viens no vislielākajiem festivāliem," stāsta Kalniņš.

Džeza dzimtene ir ASV dienvidu štati, un tā pamats ir improvizācijas māksla, tomēr ar katru gadu  festivālā aizvien biežāk uz skatuves kāpj  arī latviešu mākslinieki, no kuriem daudzi vēl nesen paši mācījušies festivāla meistarklasēs.

Pirms 17 vasarām dziedātāja Ieva Kerēvica Saulkrastos meistarklasēs slīpēja vokālo varēšanu un atminas, ka tolaik dzīvojuši viesnīcas ēkā, kas atrodas iepretim festivāla skatuvei.

"Es biju iepazinusies ar savu skolotāju Ingu Bērziņu un, pateicoties viņai, es nonācu šeit, šajā nometnē un - kas tās bija par ballītēm! Saulkrastos man vienmēr ir tāda māju sajūta, man vienmēr liekas, ka mani te gaida, te vienmēr ir, ar ko parunāties arī par dzīvi, un te ir ļoti, ļoti laba atmosfēra mūziķiem, manuprāt," stāsta Kerēvica. 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti