Reportāža: Rīgā durvis vērs mūzikas nams «Daile»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Trešdien ar Ojāra Vācieša 80. jubilejai veltītu koncertizrādi „Pus es" atklās jaunu koncertvietu Rīgā - mūzikas namu „Daile". Tas atrodas bijušā kinoteātra telpās Krišjāņa Barona ielā, un to apsaimnieko muzikālais teātris „Ars Nova". Mūzikas namā iecerēta ļoti rosīga kultūras dzīve - aptuveni 20 kultūras pasākumi mēnesī.

Vēl pirms atklāšanas jaunajā mūzikas namā jau norit ļoti aktīva dzīve. Viesojos brīdī, kad šeit notiek mēģinājums mūziklam „Meierovics", kam arī drīzumā gaidāma pirmizrāde.

Lai izrādītu zāli, mūzikas nama direktore Anda Zadovska mani ved uz balkonu, jo no augšas viss labāk pārredzams. Kā uzzinu, kopumā mūzikas namā ir 400 skatītāju vietu - 200 zālē un 200 balkonā. „Te ir podesti, tā kā varēs redzēt visu. Zāle ir amfiteātra tipa, un var teikt, ka tajā vispār nav sliktu vietu," stāsta nama direktore.

Tālāk dodamies uz telpu blakus skatuvei, kur būs mākslinieku ģērbtuve. „Šī ir telpiņa, kurā mākslinieki varētu ģērbties, vajadzības gadījumā arī lielāks kolektīvs, kā, teiksim, Latvijas Radio koris. Telpā ir arī logs, pa kuru var redzēt skatuvi, kas palīdzēs orientēties, kurā brīdī jābūt uz skatuves," skaidro Zadovska.

Telpas vizuāli ir ļoti oriģinālas, jaunais tajās kombinēts ar veco kinoteātra godību, radot interesantu efektu. No agrākajiem laikiem, piemēram, saglabāti tapešu fragmenti, interjera priekšmeti, arī akvārijs, izvietots ļoti elegantajā dāmu istabā. „Te ir pagrabs, tajā Jānim Lūsēnam būs ierakstu studija. Te ir galvenā ieeja, kur visi nāk iekšā. Bet te kafejnīca - rasoliņš un tā tālāk."

Anda Zadovska šo mūzikas namu dēvē par sapņa piepildījumu. Līdz šim viņas vadītā muzikālā apvienība „Ars nova" ar saviem projektiem ceļoja no vienām īrētām telpām uz otrām. Bet nu tai būs pastāvīga mājvieta Rīgas centrā, kurā gaidāma ļoti bagātīga mākslas dzīve: „Te būs ļoti laba dzīve. Mēs te rādīsim arī visus savus jau esošos iestudējumus, kas nebūt nav nospēlēti, piemēram, rokoperu „Kaupēn, mans mīļais!". Jaunākais mums ir Ojāram Vācietim veltītais projekts. Plānoti arī ļoti skaisti Ziemassvētku koncerti. Tā kā mums te būs darba pilnas rokas."

Bet pats, pats galvenais - kā uzsver Anda Zadovska uzsver - zālei ir laba akustika: „Es par to ļoti baidījos, bet diriģents Sigvards Kļava te bija jau divas reizes atnācis, lika man kāpt balkonā, dziedāt un skrapšķināt grīdu, un atzina akustiku par labu esam."

Kā zīmīgs sākums mūzikas namam „Daile" būs tieši Ojāram Vācietim veltītā koncertizrāde, ar kuru namu atklās tieši izcilā dzejnieka 80. jubilejā šo trešdien.

Jaunās programmas atslēga meklējama dzejolī „Puses", kas ir kā visas programmas vadmotīvs - stāsta komponists Jānis Lūsēns. Viņš Vācieša dzeju sajūt kā ārkārtīgi fascinējošu un spontānu, kas gluži vai pati spēj materializēties mūzikā un ļoti labi atbilst rokam un blūzam. „Tas arī man bija tāds spontāns process. Laukos ar ģitāru tāda mazliet ālēšanās un dauzīšanās, taču izrādās, ka tieši šāda pieeja ir vajadzīga Vācieša dzejai. Un nevis tāda ļoti akadēmiski pareiza un iecietīga. Šeit tas nebūs," sola Lūsēns.

Koncertizrādes libretu veidojusi Evita Sniedze, režisors un scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece - Ieva Vieta, bet lomas atveidotājs un solists Ģirts Ķesteris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti