Kultūras ziņas

"Mīlestības vēstules" atgriežas pie skatītājiem

Kultūras ziņas

Ilmāra Znotiņa "Latgales ļaudis"

"Vakara impresija" dodas pasaulē

Radio kora «Vakara impresija» dodas pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Akadēmiskās mūzikas cienītājiem 27. septembrī visā pasaulē kļūs pieejams jaunais nacionālās ierakstu kompānijas “Skani” albums ar poētisku nosaukumu “Vakara impresija”. Tajā Latvijas Radio koris pirmierakstījis īpašu latviešu komponistu skaņdarbu izlasi. Skaņražu vidū tādi vārdi kā Pēteris Vasks, Ēriks Ešenvalds, Arturs Maskats, Jēkabs Nīmanis, Maija Enfelde, kopumā astoņi komponisti, kuri savā mūzikā aicina tiekties pēc gaišuma un garīguma.

Mūzika ar savu spēku un neaprakstāmu spēju pacelt cilvēku daudz garīgākā pasaulē jau gadiem nes Latvijas vārdu pasaulē ar īpašu uzviju. Nav noslēpums, ka Latvijas Radio kora skanējums pulcē pilnas zāles un zinātāji gaida jaunus koncertus un ierakstus.

Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Sigvards Kļava stāsta, ka disks kalpo par atskaites punktu un ceļa rādītāju: “Mēs paši sev un arī starptautiskajai auditorijai, mūzikas mīļotājiem parādām, ar ko mēs šobrīd esam kļuvuši bagātāki, kas notiek ar tendenci mūsu koru mūzikā.”

“Nebūs pārspīlēts, ja mēs teiksim, ka latviešu kora mūzikas rakstības stils tagad iespaido ne tikai šī reģiona kora rakstības bildi,” pauž Kļava, “bet nebūs par daudz teikts, ka mēs iespaidojam Eiropas un varbūt arī lielāka reģiona sapratni.”

Kļava uzskata, ka pēc 50 vai simt gadiem, atskatoties uz šī brīža mūziku, lielākais ieguvums “būs tas, ka latviešu mūzika, mūzikas identitāte nezaudē savu skaņu, nelēkā līdz kādiem “mainstrīmiem” vai neķēmojas līdz tam, kas ir moderni citur.”

Latvijas Radio kora ierakstā, kas veikts Svētā Jāņa baznīcā, apkopoti astoņu komponistu skaņdarbi, kurus vieno kopējā tematiskā stīga – tiekšanās pēc gaišuma un garīguma.

“Visi mani skaņdarbi ir radīti Latvijā, visos esmu iedvesmojies no mūsu dzejniekiem, no mūsu dabas, mūsu vēstures,” stāsta komponists Pēteris Vasks. “Un tad mūsu koris ir tik izcils; viņš nav tikai izcils, viņš ir vislabākais koris. Tas ir tas, ko vienmēr varu teikt: mēs esam izredzēti, latviešu komponisti, latviešu klausītāji, dzirdēt pasaules labāko kori. To es dzirdu visur, kur vien pasaulē esmu bijis – Latvijas Radio koris!”

Komponists uzsver- ir svarīgi, ka latviešu radio koris dzied latviešu mūziku: “Kas nav tik bieži tipiski, kad izcili latviešu mākslinieki dziedātu latviešu mūziku. Radio koris šajā ziņā ir līderis. Mēs esam vienkārši Dieva izredzēti.”

“Mani priecē, ka visi posmi šajā ķēdītē: pasūtinātājs, komponists, tad ir ieraksts, publicēšana visādos medijos un ziņas padošana pasaulē, nu jau strādā. Viss ir nostrādāts un līdz pēdējai vīlītei nošūts,” atklāj komponists Ēriks Ešenvalds.

“Ļoti gaidīsim, kad šī latviskā kultūras mantojuma vēsts izies pasaulē, tiks novērtēta un arī ka dziedās mūsu skaņdarbus ārzemēs.”

Kopš 2014. gada nacionālā ierakstu kompānija mūzikas ierakstus izplata divējādi – klasiskajā kompaktdisku veidā un visās iespējamajās digitālajās platformās, kur klausītāju skaits gada laikā ir četrkāršojies.

Latvijas Mūzikas ierakstu centra direktors, “Skani” izpildproducents Egīls Šēfers stāsta: “Mūsu kultūra, mūsu unikālā krāsa ir vienīgais, kas mūs atšķir no visiem pārējiem, jo ekonomiski tādai mazai zemei kā Latvija nebūtu jēgas pastāvēt; tā ir tikai mūsu vēsture, mūsu kultūra, mūsu īpašā lieta, ar kuru varam dzīvot mūžīgi. [..] Tas ir tāds darbs mūžībai, jo mēs vairāk stāstīsim, kas ir tas labais un īpašais, jo mēs ilgāk dzīvosim.''

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti