Radio kora koncertā satiksies 16.gadsimta venēciešu un Stravinska garīgā mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas Svētā Jāņa baznīcā sestdien, 25.novembrī, skanēs itāļu renesanses komponistu Klaudio Monteverdi un Džovanni Gabrieli, kā arī krievu skaņraža Igora Stravinska mūzika Latvijas Radio kora izpildījumā. Koncertā, kuru veido diriģents Kaspars Putniņš un režisors Uģis Brikmanis, muzicēs arī pūtēju orķestris „Rīga” un ērģelniece Ilze Reine.

Koncertam dots nosaukums „Sakrālie dziedājumi. Stravinskis Venēcijā”, jo Stravinskis bijis liels Venēcijas pielūdzējs un viņa „Mesa” savā garā ir ļoti tuva venēciešu Monteverdi un Gabrieli 16. un 17.gadsimta mijas mūzikai,

 „Venēcija ir bijusi iedvesmas avots ļoti daudziem. Venēcijas enerģētika, spilgtums un neparastais tēls ir bijis ļoti mīļš arī Igoram Stravinskim. Viņš tur ir pavadījis ļoti daudz laika, un arī viņa atdusas vieta ir Venēcijas kapos. Savu dzīvi viņš ir mēģinājis organizēt tā, lai pēc iespējas vairāk viņa darbu pirmatskaņojumu varētu notikt Venēcijā.

Un pēc šī skaņdarba, pēc „Mesas”, ir pilnīgi skaidrs, ka viņš ļoti ir mīlējis arī venēciešu mūziku.

Jo tas instrumentu salikums, pati forma un veids, kādā viņš attīsta muzikālo materiālu, pēc būtības ir ļoti tuvs venēciešu 16.gadsimta beigu un 17.gadsimta sākuma mūzikai, ko mēs mūzikas vēsturē uzskatām par Venēcijas mūzikas ziedu laikiem,” stāsta diriģents Kaspars Putniņš.

Diriģents Kaspars Putniņš
00:00 / 00:49
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti