Kultūras ziņas

Rīgas Krievu teātris atver priekškaru

Kultūras ziņas

Kā latvieši kino taisīja

"Voicingers On Tour" Latvijā

Pirmo reizi Latvijā notiek starptautiskais džeza meistarklašu festivāls «Voicingers On Tour»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Piecas dienas, astoņi starptautiski pasniedzēji un 15 pašmāju vokālisti. Pirmo reizi Latvijā “piestājis” starptautiskais džeza meistarklašu festivāls “Voicingers On Tour”, kas iepriekš organizēts tādās valstīs kā Slovākija, Ungārija, Ukraina, Čehija, Francija, Anglija, Dienvidkoreja un Ķīna. 7. jūlijā Latvijas Mūzikas akadēmijā sākās meistarklases un kultūrtelpā “M/Darbnīca” notika pirmais koncerts.

Dziedātāju, festivāla rīkotāju Santu Šilleri ieinteresējis meistarklašu koncepts:

“Mani ļoti uzrunāja ideja, ka visas meistarklases notiek caur mūzikas sajušanu, varbūt mazāk teorētiski.

Iepazīstoties ar festivāla direktoru, mēs parunājām, viņš teica, ka viņi ir sākuši ceļot apkārt arī citās valstīs, un es iedomājos – kā būtu, ja jūs atbrauktu šeit uz Latviju?!” Viņa atzīst, ka, lai arī meistarklases mūziķiem notiek salīdzinoši bieži, džeza vokālisti esot palikuši bešā.

Eiropas džeza mūzikas izpildītāju, improvizācijas mākslas lietpratēju un pedagogu radītā festivāla pirmsākumi meklējami 2008. gadā. Pirmajos gados tas bija džeza izpildītāju konkurss, taču šobrīd izveidojies par ceļojošo festivālu, kas pirmo reizi piestājis arī pie mums.

Citējot tā izveidotājus, var teikt, ka šis ir festivāls, kurā aicina atmest akadēmiskos rāmjus un atgriezties pie džeza būtības.

“Mēs savulaik tikām uzaicināti šo festivālu noorganizēt Slovākijā, un pēc tam es sev vaicāju – kāpēc gan neaizbraukt vēl kaut kur. Un 2019. gadā mēs jau bijām bijuši 8 valstīs. Mēs ceļojām starp Eiropu un Āziju, un man ļoti patīk šis ceļojošā festivāla koncepts, jo tas nav tik ierasts un līdz šim tas sevi ir attaisnojis,” skaidroja festivāla “Voicingers” mākslinieciskais vadītājs Gžegošs Karnas no Polijas, “mēs gribam cilvēkiem dot iespēju pieredzēt improvizācijas garšu un burvību. Skolā mums parasti māca, ka mums jāspēj lasīt no notīm, bet improvizācijas maģija slēpjas sadzirdēšanā un mākā sajust pārējos mūziķus.

Improvizācija ir kā veselīgas narkotikas, kas ļauj aizmirst sevi, vienkārši nododoties tikai mūzikai un tās ritmam.”

Meistarklasēs pie astoņiem starptautiskiem pasniedzējiem šajās dienās varēšanu slīpēs 15 Latvijas vokālisti.

Dziedātāja Rūta Dūduma-Ķirse atklāja savas sajūtas: “Tās piecas dienas liksies, ka tu dzīvo vienkārši 24/7 mūzikā, improvizācijā, iespaidos, un tas jau vienmēr ir tas, kas mūs pēc tam, pēc tām piecām dienām, pamodina kaut ko atsākt darīt. Ļoti liela motivācija pēc meistarklasēm rodas.”

Ik vakaru līdz pat noslēgumam 11. jūlijā kultūrtelpu “M/Darbnīca” pieskandinās koncerti un tiem sekojošās džemsesijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti