Kultūras ziņas

Rīgas guļamrajona teātris

Kultūras ziņas

Kuldīgā atklāta ikonu izstāde

Izsludināts operas libretu konkurss

Operas libreta konkursā meklēs labāko latviešu valodā uzrakstīto darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) izsludinājis operas libretu konkursu. Jaunu latviešu oriģināldarbu radīšana operas žanrā būs simboliska dāvana ne tikai valsts, bet arī operas simtgadē, ko baltais nams svinēs gadu pēc Latvijas republikas jubilejas -  2019.gadā.

Izsludinātais operas libretu konkurss Latvijas vēsturē ir jau trešais. Pirmie divi notika pirmās brīvvalsts laikā. Pirmā konkursa rezultātā tikām pie pirmās latviešu operas - Alfrēda Kalniņa "Baņutas", kā arī pie Artūra Krūmiņa un Jāņa Mediņa kopdarba "Uguns un nakts". Otrs konkurss aprāvās okupācijas dēļ un palika bez rezultāta.

Atjaunotās Latvijas laikā latviešu operas libretu konkursi nav rīkoti, tāpēc LNOB nolemts – baltā nama un Latvijas simtgade ir lielisks iemesls, lai šo kļūdu labotu.

„Tas, ka ir bijis tik maz konkursu, apliecina, ka nav tik vienkārši, un var jau būt, ka nekas neizdosies vai otrādi – atklāsies daudz grafomānu. Konkurss ir saistīts ar operas kā žanra popularizēšanu un attīstīšanu. Tāpēc arī nav ierobežojumu, ko tur varētu darīt. Iespējams, tas varētu būt muzikāli izklaidējošs, iespējams, kaut kas nopietns un vēsturiski smags, var būt psiholoģiska drāma,” uzskata LNOB vadītājs Zigmars Liepiņš.

Konkursā noteiktas trīs kategorijas. Par pilna apjoma operu Lielās zāles skatuvei uzvarētājs saņems 10 tūkstošus eiro, par kameroperas libretu operas Jaunajā  zālē – sešus tūkstošus eiro, bet par pilna apjoma operu bērniem uzvarētāju apbalvos ar astoņiem tūkstošiem eiro.

„Konkurss būs slēgts, tas būs ar devīzēm. Tā kā mēs autorus nezināsim un līdz ar to – nav nekādu specifisku uzstādījumu par garumu, saturu utt.,” skaidro Liepiņš.

Nesenākās Latvijā tapušās operas ir komponista Artura Maskata un libreta autores Liānas Langas “Valentīna”, komponista Kristapa Pētersona un dzejnieka/libretista Sergeja Timofejeva “Mihails un Mihails spēlē šahu”, kā arī Ērika Ešenvalda “Iemūrētie”, kam libretu sarakstīja Inese Zandere. Šo operu autori konkursā 2008.gadā iesniedza tikai īsu vīziju par uzvedumu un pieteica visu darba komandu. Turpretī šajā konkursā tik meklēti labākie latviešu valodā no skatuves priekškara atvēršanas līdz aizvēršanai uzrakstīti operas libreti. Komponistu un pārējās komandas konkursus rīkos vēlāk.

Konkursā var piedalīties arī autoru kolektīvs, uzsver Liepiņš.

Pieteikumus konkursā var iesniegt līdz pat 2018.gada 30.martam.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti