Notiks pirmais Baltijas un Latvijas ielu mākslinieku festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Milzīga pankūka, žonglieri, uguns rijēji, klauni un akrobāti augusta otrajā nedēļā viesosies Rīgā, kad notiks pirmais Baltijas un Latvijas ielu mākslinieku un pasaules mūzikas festivāls. Tas pulcēs ap 20 kolektīvu no visas pasaules un piedāvās rīdziniekiem un pilsētas viesiem nerimstošu un elpu aizraujošu izrādi vairākās Rīgas vietās.

„Bram Graafland” ir mākslinieks, kas pārstāv tā saukto jauno cirku. Viņš izklaidē cilvēkus, nevis stāvot cirka arēnā, bet viens pats sēžot pie virtuves iekārtai līdzīga skapīša un spēlējoties ar uguni, miltiem, olām, putotāju un citiem produktiem vai virtuves piederumiem.

„Magmanus” ir duets no Zviedrijas. Divu klaunīga paskata vīriešu uzvedums pulcē ap sevi simtiem cilvēku, kad viņi lēkā pa tramplīnu, smīdina publiku un dzied sirsnīgas dziesmas, viens otru apceļot.

Šie un vēl citi jaunā cirka mākslinieki būs skatāmi jau augusta otrajā nedēļā Rīgā gan pie operas, AB dambī, gan Zirgu pastā Dzirnavu ielā, gan Esplanādē, kad galvaspilsētā notiks Latvijā un Baltijā pirmais jaunā cirka festivāls „RE RE Rīga”.

Festivāla mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Ķibers gan atzīst, ka Latvijā šī mākslas forma vēl nav pārstāvēta. „Tradīcijas ir meklējamas jau senos laikos - klasiskajā cirkū un ielu tradīcijās, bet atšķirība ir tā, ka jaunā cirka mākslinieki veido savu izrādi, kas ir kā viens veselums, kam ir jēga un saturs. Tā tikai nedemonstrē pārcilvēciskās spējas kā cirka arēnā. Netiek izmantoti dzīvnieki un nav nepieciešama arēna, bet svarīgs ir kontakts ar skatītāju,” uzsver Ķibers.

Ķibers sola uguns rijējus, iekārtu, kas pusstundas laikā uzceps milzīgu pankūku, akrobātus, žonglierus un citus māksliniekus, uz ielas būs spēles, rotaļas, dejas un izklaide, kas aizrauj skatītājus visas izrādes garumā. Līdzās arī būs pārstāvēta tā sauktā pasaules mūzika, kad uz skatuvēm kāps mūzikas kolektīvi no Beļģijas, Krievijas, Lielbritānijas, arī no Latvijas astoņas jaunas dāmas projektā „Sus Dungo”.

Festivālā piedalīsies ap 20 kolektīvu un kopā ap 100 mākslinieku, kuri trīs dienas pulcēs Rīgas ielās pilsētniekus un Rīgas viesus. Organizatori cer radīt vidi, kurā atplauks pirms 100 gadiem redzētais teātris un ielu mākslinieki.

Festivāla mākslinieks Dāvis Līcītis stāsta, ka centrālais punkts būs AB dambis.„Būs daudz un dažādi kraukšķīgi un sprakšķīgi stūrīši malu malās. Tā galvenā ideja radās, ka tas jātaisa kā pirms 100 gadiem, kad nebija nekā, ko drukāt, tāpēc arī mākslinieciskais noformējums būs gleznieciskā veidā. Atmosfēra domāta ar veciem, izkrāsotiem palagiem, kas ir izgleznoti, ar reklāmām, kas gleznotas ar roku, lai radīto to vecīgo atmosfēru. Cilvēkus gribētos redzēt - smaidīgus cilvēkus,” norāda Līcītis.

Gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, plānots, ka klāt jaunajam cirkam un pasaules tautu mūzikai nāktu arī ielu teātris. Kā norāda nodibinājuma „Rīga 2014” vadītāja Diāna Čivle, cilvēkiem pie ielu māksliniekiem vēl jāpierod. Kad pirms vairākiem gadiem Rīgā viesojušies ielu mākslinieki zobenu rijēji, akrobāti un arī klauni, kas ļāva sevi caurdurt ar garām adatām, pilsētnieki jautāju, kur tad cirka telts...

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti