Rīta Panorāma

Paralimpieši gatavi startam

Rīta Panorāma

Intervija ar Ojāru Spārīti

Kora opera NeoArctic

Muzikālajā izrādē «NeoArctic» - elektroniskās un koru mūzikas, kā arī videomākslas saspēle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piektdien, 26. augustā, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvos muzikāla izrāde "NeoArctic", kurā savijas elektroniskā mūzika, kora mūzika, videomāksla un citi elementi.

Šī izrāde ar Endija Stota un Krista Auznieka mūziku ir par jaunu ģeoloģisku laikmetu, kuru dēvē par antropocēnu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz Zemes ekosistēmām.

Tas ir poētisks stāsts par cilvēkiem, kas ir kļuvuši par dabas spēku, kurš izraisa straujas un iepriekš neparedzētas pārmaiņas uz mūsu zemes.

"Ja vienā vārdā jāsaka, tad Endijs ir tehnomūzikas producents - protams, ka viņš dara daudz vairāk. Līdz ar to elektronika viņa mūzikā bija nenovēršama. Tā izvēle bija - cik tālu es eju tajā elektroniskajā vidē. Es pats sevi gan esmu ierobežojis, jo nelietoju visas pieejamās tehnoloģijas. Vairāk centos fokusēties uz kora mūziku un dzīvo dziedājumu," stāsta Auznieks.

Izrādē piedalās Latvijas Radio koris, un tas dzied diriģenta Kaspara Putniņa vadībā. Režisore ir Kristena Delholma, un viņa izrādē izmanto videomākslu.

Koru operu veido 12 ainas - 12 performatīvās dziesmas.

"Šis jau ir iecerēts kā sinkrētisks opuss.

Nav tā, ka video ir pakārtots mūzikai, vai tā, ka tas, kas notiek, vizuāli krāšņo mūziku. Te visiem elementiem ir ļoti liela nozīme," stāsta Putniņš. Koris operā skanēs daudzos līmeņos.

"Mēs patiesībā nestrādājam kopā kā komponisti," stāsta Auznieks. "Mēs katrs uzrakstījām sešas daļas un nezinājām, ko darīs otrs [Endijs Stots] - lai gan tekstu gan mēs zinājām. Pat ja mēs necentāmies pielāgoties, tas zemapziņā līmenī ietekmēja mūs," norāda Auznieks.

Skatītāji Latvijā redzēs tikai divas izrādes - piektdien, 26.augustā, un sestdien, 27. augustā. Tās notiks M.Čehova Rīgas Krievu teātrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti