Kultūras ziņas

Amerikas latvietis dāvina gleznas muzejam

Kultūras ziņas

Gada vārds – "jaunuzņēmums", nevārds - "ekselence"

Mūžībā aizgājis komponists Veljo Tormiss

Mūžībā aizgājis komponists Veljo Tormiss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

86 gadu vecumā mūžībā aizgājis izcilais igauņu koru mūzikas komponists Veljo Tormiss. Tormiss sarakstījis vairāk nekā 500 kora dziesmu, mūziku 35 filmām, operu un citus vokālos un arī instrumentālos skaņdarbus.

Veljo Tormisa komponista rokraksts iezīmīgs ar  minimālistisku rakstības stilu, kurā tautas tradicionālās kultūras mantojumu viņš meistarīgi apvieno ar 20. gadsimta komponēšanas paņēmieniem. Igauņu komponistu labi pazina arī latviešu kordziedātāji un diriģenti.

Starp Veljo Tormisa izcilākajiem koru darbiem ir  ''Latviešu burdona dziesmas'',  kas rakstītas speciāli Latvijā organizētajam komponista autorkoncertam astoņdesmito gadu sākumā. Tam gatavojoties, Tormiss savāca un pētīja vai visus latviešu folkloras izdevumus, sākot no Andreja Jurjāna un Emila Melngaiļa materiāliem. Viņa kompozīcijas skanējušas  Vispārējos latviešu dziesmu svētkos un Baltijas studentu dziesmu svētkos “Gaudeamus”. Bet Valsts akadēmiskais koris “Latvija” veidojis ne vienu vien īpašu šī komponista mūzikas koncertprogrammu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti