Miris leģendārais mūziķis Lū Rīds

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Svētdien 71 gada vecumā savās mājās Longailendā miris leģendārais mūziķis Lū Rīds, vēsta ārvalstu mediji.

 

Grupas „The Velvet Underground" dibinātājs un līderis Lū Rīds kļuva pasaulē slavens kā „Perfect Day", "Sunday Morning", „Walk on The Wild Side" u.c. dziesmu autors. Rīdu uzskatīja par vienu no ietekmīgākajām autoritātēm rokmūzikā.

Alkohola un narkotiku lietošana daudzu gadu garumā noveda Rīdu līdz aknu transplantācijas operācijai šī gada maijā.

„Es esmu mūsdienu medicīnas triumfs," 1.jūnijā savā mājas lapā rakstīja Rīds, taču, kā norāda mūziķa literārais aģents, tieši sarežģījumi ar transplantētajām aknām pēdējo mēnešu laikā likuši Rīdam justies slikti.

Leģendārā 60.gadu grupa „The Velvet Underground" savas pastāvēšanas laikā neguva komerciālus panākumus, taču tai bija milzīga ietekme uz turpmākajiem alternatīvās rokmūzikas stiliem.

Braiens Īno reiz apkopoja grupas devumu šādi:

Pirmajam „Velvet Underground" albumam tika pārdots tikai 10.000 kopiju, taču katrs, kurš to nopirka, izveidoja grupu."

Grupa tika iekļauta Rokenrola slavas zālē 1996.gadā.

Lai arī Lū Rīdam nekad nav bijuši Boba Dilana vai „Beatles" komerciālie panākumi, viņa ieguldījums Amerikas un pasaules mūzikā ir viens no pašiem nozīmīgākajiem. Ar savas grupas „The Velvet Underground" muzikālo skanējumu un dziesmu saturu viņš rokmūzikai pavēra durvis uz tā laika intelektuālās elites – rakstnieka Viljama Berouza, komponistu Kurta Veila, Džona Keidža un popārta mākslainieka Endija Vorhola estētiku. Vēlākajos gados Rīds apliecināja sevi arī kā spilgtu solomūziķi, sadarbodamies ar Deividu Boviju, Petiju Smitu, rokgrupu "Metallica", operu režisoru Robertu Vilsonu un daudziem citiem.

Pēc „Velvet Underground" Lū Rīds turpināja solokarjeru, izdodot 20 solo albumus. Pēdējais Rīda solo veikums „Hudsob River Wind Meditation" iznāca 2007.gadā.

 
 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti