Māris Sirmais un koris «Latvija» atskaņos Stravinska «Kāziņas» un «Ķēniņu Edipu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valsts Akadēmiskais koris „Latvija” un Māris Sirmais aicina uz kādu īpašu notikumu - piektdien, 24. maijā, plkst. 19:00 Lielajā Ģildē pirmo reizi Latvijā uz vienas skatuves izskanēs Igora Stravinska skaņdarbi „Kāziņas” („Les Noces”) un „Kēniņš Edips” („Oedipus Rex”).

„Kāziņas” ir viens no Stravinska lolotākajiem darbiem, tas viņa iztēli nodarbināja veselus desmit gadus. Opuss pirmo reizi tika atskaņots Parīzē 1923.gadā un ir rakstīts unikālam sastāvam – jauktajam korim, četrām klavierēm un septiņpadsmit sitamajiem instrumentiem. Darbā izmantoti arī dažādi krievu folkloras teksti dialektos. Sastāvs un valoda ir daži no iemesliem, kādēļ „Kāziņas” ir salīdzinoši reti atskaņots darbs pasaules koncertzālēs.

Šī skaņdarba versija Latvijā izskanēs pirmo reizi. Kopā ar kori „Latvija” muzicēs pianisti Mārtiņš Zilberts, Rihards Plešanovs, Elīna Bērtiņa un Juris Žvikovs, kā arī Liepājas Simfoniskā orķestra sitaminstrumentālisti.

Oratorija-opera „Ķēniņš Edips” tiek uzskatīta par Stravinska dramatiski spēcīgāko kompozīciju. Šis librets ir viens no komponista lielākajiem sasniegumiem. Šo skaņdarbu Stravinskis sākotnēji bija iecerējis veidot sengrieķu valodā, tomēr dažādu apstākļu dēļ nosliecās par labu latīņu valodai. Lai gan Stravinskis ir daudz ietekmējies no J. S. Baha un P. Čaikovska mūzikas, šajā darbā ir jūtama arī Džuzepes Verdi ietekme. Ne velti Verdi fotogrāfija bija piekārta pie sienas Stravinska Parīzes studijā. Libreta autors ir Žans Kokto, tam par pamatu izmantota sengrieķu dramaturga Sofokla traģēdija.

Atskaņojumā piedalīsies VAK „Latvija”, Liepājas Simfoniskais orķestris, solisti Boriss Stepanovs (Krievija), Rihards Mačanovskis, Ilona Bagele, Dainis Skutelis, Zigmārs Grasis, teicējs Juris Strenga. Diriģents Māris Sirmais.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti