LSO uzstāsies mūsdienu mūzikas festivālā Kauņā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 27.novembrī, Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) dosies uz Kauņu, kur uzstāsies mūsdienu mūzikas festivāla "Iš arti" galā koncertā Kauņas Valsts filharmonijas zālē, lsm.lv pavēstīja orķestra pārstāve Daina Vanaga.

Koncertā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa interpretācijā skanēs igauņu komponista Vilema Kapa Otrā simfonija, Jāņa Mediņa "Ziedu valsis" no baleta "Mīlas uzvara", Ādolfa Skultes Horeogrāfiskā poēma, kā arī pirmatskaņojums – lietuviešu komponista Vidmanta Bārtuļa skaņdarbs "The End of a Long Long Way".

"Baltijas valstu mūzikā noteikti ir vērojamas līdzīgas tendences un, piemēram, igauņa Kapa veikumu noteikti var likt līdzās mūsu pašu Skultes vai Mediņa darbiem. No otras puses, programma ir pietiekami atšķirīga, un ar Bārtuļa mūziku man šī ir pirmā saskaršanās. Tā kā Latvijā mūsu pašu komponistu darbus nemaz tik bieži neatskaņo, priecājos par iespēju vienā vakarā pieskarties visu trīs Baltijas valstu mūzikai," norādīja diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Festivāls "Iš arti" radās 1997.gadā. Tā sākotnējais mērķis bija Kauņas komponistu radītās mūzikas popularizēšana, kā arī dažādu Lietuvas reģionu mūziķu saišu stiprināšana. Pamazām festivāls izaudzis līdz vērienīgam ikgadējam notikumam, kurā pirmatskaņojumus piedzīvo daudzi jaundarbi. Šobrīd festivāls iepazīstina ar  Lietuvas un ārvalstu muzikālajām tendencēm un procesiem.

Festivāls ir uzņēmis tādus izpildītājus kā Tallinas Stīgu kvartets, "Antyphodes" (Šveice), Stokholmas Saksofonu kvartets (Zviedrija), the Penderecka Stīgu kvartets un "Ergo Ensemble" (Kanāda), "Harmonies of the World" (Ukraina), the "Ebony Quartet" (Beļģija), "Amstel Quartet" (Nīderlande), Maskavas Mūsdienu mūzikas ansamblis un jauniešu koris "Kamēr... ". Festivālā viesojušies daudzi ārvalstu komponisti, Pēteri Vasku ieskaitot.

Tajā pašā laikā festivāla rīkotāji uzsver, ka tas nav tikai elitāras mūzikas sarīkojums šauram ekspertu lokam. Gluži pretēji, tas, kā to norāda arī festivāla nosaukums, kas tulkojumā nozīmē "tuvumā", cenšas piekļūt tuvāk klausītājiem, komponistiem un izpildītājiem, lai piesaistītu dažādu dažādu vecuma grupu auditoriju un palīdzētu mūsdienu mūzikas klausītājiem attīstīt savu muzikālo gaumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti