Rīta Panorāma

Kā pasargāt sevi no bojātas pārtikas

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Madaru Līcīti

Intervija ar Lauru Rokpelni-Mičuli un Ivaru Mičuli

Losandželosas latviešu vīru koris pirmo reizi koncertēs Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jūnijā Losandželosas latviešu vīru koris "Uzdziedāsim brāļi!" pirmo reizi dosies koncertturnejā uz Latviju.

Uz Latviju koris vedīs daudzveidīgu repertuāru, kurā ietilpst latviešu un cittautu komponistu dziesmas, karavīru dziesmas, amerikāņu spiričueli, kā arī Holivudas filmu popūrijs. Kori pavadīs komponists Pēteris Plakidis, bundzinieks Ēriks Jerumanis, kā arī akordeonisti Māris Rozenfelds un Mairis Iesalnieks.

Uzstāšanās Latvijā ir vienreizējs pārdzīvojums, sevišķi tiem dažiem, kuri nekad nav bijuši Latvijā. Šo 17 gadu laikā nevarējām pat iedomāties, ka kādreiz mēs dziedāsim Latvijā. Katrs ir sajūsmināts," saka Losandželosas latviešu vīru kora dibinātāja un diriģente Laura Rokpelne-Mičule.

Kora menedžeris Ivars Mičulis stāsta, ka visi kora dalībnieki ir ar Latvijas saknēm. "Ir daži, kuri ir atraduši latviskās saknes, bet nemāk latviski runāt. Bet viņi tagad mācās caur dziedāšanu un uzstāšanos. Ir dažādu profesiju pārstāvji - mācītāji, prokurori, pazīstamas zvaigznes, profesori, skolotāji."

Jautāta, kā jūtas vīriešu vidū, Laura Rokpelne-Mičule saka: "Jūtos kā māsiņa. Es viņiem ļauju darīt to, ko viņi grib. Ar stingrību daudz ko var panākt, bet es panāku ar mīļumu, labumu un rezultāti ir."

Kā uzsver diriģente, gandrīz neviens no kora 24 dziedātājiem nedzīvo līdzās mēģinājumu vietai. "Losandželosa ir milzīga pilsēta. Cilvēki aizbrauc uz darbu un pēc tam brauc apmēram 100 kilometrus. Bet mums ir arī seši vai astoņi cilvēki no Sanfrancisko, kas ir astoņu stundu brauciena attālumā, viņi uz mēģinājumu brauc reizi mēnesī."

Kora repertuārā ir gan latviešu, gan amerikāņu dziesmas, un koncertos Latvijā koris izpildīs dažādu repertuāru. "Mēs dziedāsim muzikālu kokteili, kur būs gan mūsdienu latviešu komponistu dziesmas - Selga Mence, Pēteris Plakidis, Raimonds Pauls, gan nedzirdētas dziesmas, piemēram, Jāņa Norviļa balādi. Būs arī amerikāņu spiričueli un popūrijs no "Manas skaistās lēdijas". Daudzas dziesmas būs ar kustībām, kas gandrīz visas ir radušās vīru muļķošanās rezultātā. Tā viņi dara, kad mēģinājumos paliek garlaicīgi, bet es, it kā sodot, saku - nu tad to jūs darīsiet koncertā!" teic Laura Rokpelne-Mičule.

Losandželosas latviešu vīru koris laikā no 15 līdz 22.jūnijam sniegs koncertus Rīgā, Rēzeknē, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā, Suntažu dziesmu svētkos, kā arī nodziedās patriotiskas dziesmas piemiņas brīdī Lestenes Brāļu kapos. Daļu no koncertu ienākumiem paredzēts noziedot attiecīgo pilsētu bāreņu namiem, savukārt visi ienākumi no Lestenes uzstāšanās tiks ziedoti Lestenes baznīcas atjaunošanai.

Losandželosas latviešu vīru koris "Uzdziedāsim, brāļi!" dibināts 1997.gada jūnijā, savā pastāvēšanas laikā tas sniedzis koncertus plašai publikai ASV un Kanādā. Kora dibinātāja un mākslinieciskā vadītāja Laura Rokpelne-Mičule, bijusī kamerkora "Ave Sol" dziedātāja, ir beigusi Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatoriju, kā arī ieguvusi maģistra un doktora grādus kora mūzikā Dienvidkalifornijas universitātē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti