Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģelēm – 130

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē 9. septembrī izskanēs pirmais nu jau 15. Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla koncerts, kura laikā būs iespēja dzirdēt Polijas ērģelnieka uzstāšanos. Koncerti Liepājā un Kuldīgā turpināsies līdz pat 24. septembrim. Festivāla jubilejas gadā tapusi arī vēsturiska izstāde “Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeles arhīvu liecībās”, ko sagatavojis ērģeļu vēsturnieks Mikus Dzenītis. Vienlaikus šis ir 130. jubilejas gads arī unikālajam Liepājas instrumentam – lielākajām mehāniskajām ēģelēm pasaulē.

Starptautiskais ērģelmūzikas festivāls Liepājā tradicionāli tiek rīkots Liepājas Svētās Trīsvienības katerdrālē, kur atrodas pasaules slavenais instruments. Cik apbrīnojams ir pats instruments šodien, tik pat aizraujoša ir tā tapšanas vēsture, par to, gatavojoties izstādei Liepājā un jau iepriekš iedziļinoties arhīvu materiālos, pārliecinājies arī ērģeļu eksperts un vēsturnieks Mikus Dzenītis. Tagad daļa no apjomīgā arhīvu materiāla apskatāma ekspozīcijā kafejnīcā “Darbnīca”.

“Liepājas instruments ir ievērojams ar daudzām lietām, kaut vai ar to, ka šajā instrumentā ir vienīgās pasaulē skanošās ērģeļmeistara Henriha Andreasa Konciusa stabules, vēl tās ir lielākās mehāniskās ērģeles pasaulē. Ļoti interesats ir fakts, ka šo instrumentu ir būvējuši pieci ērģeļmeistari no 1758. gada līdz 1886. gadam,” stāsta Mikus Dzenītis.

Ērģeļu pēdējā paplašināšana tika pabeigta tieši pirms 130 gadiem, kaut gan ik palaikam notiek apjomīgi instrumenta atjaunošanas darbi arī mūsdienās. Par izdarīto šogad, vairāk stāsta Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Kristīne Liepa.

“Instrumentam tiek veikta kopjošā restaurācija, kuras laikā mēs soli pa solim veicam kādus darbus, lai nodrošinātu instrumenta skanēšanu. Darbi sākās ši gada maijā un turpinājās visas vasaras garumā. Meistars strādā vēl šonedēļ, lai salitku atpakaļ stabules, jo Hauptwerka daļā pulpešu pārlīmēšana ir beigusies. Instrumets skanēs labāk un jau skan labāk, to atzinuši ērģelnieki, kuri spēlēja vasaras koncertos,” norāda Liepa.

Festivālu rīko nodibinājums “Via Cultura”. Rīkotāja Dace Bluķe akcentē vairākus nozīmīgus notikums šogad, arī faktu, ka festivāls pirmo reizi skanēs koncertzālē “Lielais dzintars”.

“Mēs katru gadu cenšamies festivālā parādīt, ka ērģelmūzika ir ļoti daudzveidīga un dažāda, ka tas nav tikai Bahs un romantisma laika mūzika, bet tur ir ļoti plašas iespējas. Pirmo reizi koncerts notiks Lielajā dzintarā, kur Aigas Reinis ar pārvietojuma ērģelu pozitīvus sniegs koncertu un baroka mūzikas ansamblis,” atklāj Bluķe.

15. starptautikais ērģelmūzikas festivāls sāksies ar koncertu „Liepājas skartais”  9.septembrī, kad tiks izpildīti poļu ērģelnieka un komponista Mečislava Sužiņska darbi. Sužinskim šogad Polijā tiek atzīmēta 150. jubileja. Komponists tieši Liepājā ir aizsācis savu profesionālo ceļu, vadot baznīcas kori, spēlējot ērģeles un komponējot. Kopumā gaidāmi septiņi koncerti, divi no tiem Kuldīgas dievnamos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti