Liepājā varēs dzirdēt Azerbaidžānas simfomugamu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdienas vakarā Liepājā būs iespēja dzirdēt neparastu mūziku par mīlestību - tā par simfonisko mugamu saka paši azerbaidžāņu mūziķi, kuri uzstāsies kopā ar Liepājas simfonisko orķestri.

Simfomugams kā mūzikas žanrs radies tikai pagājušā gadsimta vidū, apvienojot azerbaidžāņu tautas un simfonisko mūziku. Šajās dienās ir noticis arī pasaules mērogā unikāls notikums, jo Liepājas Latviešu biedrības nama zālē pirmo reizi šādā izpildījumā tika ierakstīts simfoniskā mugama CD kompaktdisks.

Mugams – tā nav tikai mūzika, tā ir sarežģīta mākslas forma, kas veidojusies gadsimtiem ilgi un kur klasiskā dzeja savijas ar improvizētu melodiju. Mugamam ir īpaša skaņkārtas sistēma un noteiktas skaniskās formulas, kas tiek ievītas improvizācijā. Šo mūziku nav iespējams nospēlēt agrā jaunībā, tam vajadzīgs zināms garīgs briedums un pieredze, uzskata tāras instrumenta solists Elčins Hašimovs.

Mugams ir mūzika, kurā bērns neko nesaprot. Ir jābūt vismaz 30–40 gadus vecam un pat vairāk, lai saprastu, kas tajā notiek. Tā ir ļoti filozofiska mūzika. Ir jādomā līdz, jo solists dzied dzejā. Gandrīz visas šīs dzejas rindas ir tikai un vienīgi par mīlestību," skaidro Hašimovs.

No šīs tautas mūzikas, savijoties mugamam ar simfonisko orķestri, radies arī simfoniskais mugams - oriģināls žanrs, kam iepriekš mākslā nav bijis analoga. Žanra pamatlicējs ir azerbaidžāņu klasiķis Fikrets Amirovs, kurš 1948. gadā sacerēja divus izcilus mugama simfoniskos opusus.

Azerbaidžānas operas solists, mugama dziedātājs un eksperts Elnurs Ahmedovs stāsta, ka pats ir no Karabahas, un mēdz teikt, kā tā ir Kaukāza Itālija.

Tur visi un visur dzied. Visiem ir balsis, dažādas. Tā ir tradīcija. Es sāku dziedāt agrā bērnībā. Vēlāk to apguvu profesionālā līmenī un tagad dziedu visā pasaulē," atklāj Ahmedovs.

Simfonisko mugamu azerbaidžāņu mūziķi kopā ar diriģentu Jalčinu Adigezalovu sāka atskaņot tikai 2007.gadā. Diriģentam ir īpaša saikne ar šo mūziku, jo viņa tēvs ir viens no simfoniskā mugama autoriem, kurš savukārt to veltījis savam tēvam. Ieraksts, kas šajās dienās top Liepājas Latviešu biedrības namā, ir notikums pasaules mūzikā, uzver diriģents.

Simfonisko mugamu mēs esam ierakstījuši iepriekš, taču sintēzē ar nacionālo trio mēs CD ierakstu veidojam pirmo reizi. Trio ir dziedātājs, tāras un kemančas izpildītāji," stāsta Adigezalovs.

Pirmo reizi Latvijā Liepājas simfoniskais orķestris kopā ar „Karabahas trio" uzstājās pirms diviem gadiem Rīgā, kad simfoniskā mugama atskaņošana izpelnījās publikas ovācijas. Tā ir muzikāla meditācija, uzsver Liepājas simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis.

„Protams, mēs vai viņi savās mājās varētu ierakstīt nelielu čupiņu, ielikt savā plauktiņā, ar to lepoties un dāvāt draugiem. Mēs meklēsim iespēju noslēgt līgumu ar kādu vispasaules kompāniju, kas uzreiz to izdodot, padara CD pieejamu visā pasaulē. Tad tas vairs nav suvenīrs, bet ziņas par mūsu orķestri un atvērtību dažādām mūzikas kultūrām. Tas mums ir svarīgi," uzskata Lipskis.

Īstu meistaru atskaņojumā mugams apbur un pilnībā pārņem klausītāju ar austrumu mūzikai raksturīgo jūtīgumu, dzejiskumu un garīgo spēku. Mugama elementi kļuvuši par mūsdienu skaņu kultūras neatņemamu sastāvdaļu gan džezā, gan simfoniskajā mūzikā, gan kinofilmu skaņu celiņos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti