Kultūras ziņas

Tekstilmākslinieka E.Rozenberga emocionāla izstāde

Kultūras ziņas

Kultūras rudens raža Durbē

Ungāru dejas Liepājā

Liepājā «Ungāru dejas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdien ar koncertprogrammu "Ungāru dejas" Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) atsāks iepriekšējās sezonās uzsākto koncertciklu "Dzintara skaņas zvaigznājs". Ungāru kaislīgos, karstasinīgos dejas un mūzikas motīvus orķestris kopā ar koncerta flautas solisti Anitu Barloti un norvēģu diriģentu Bjarti Engesetu iecerējuši klausītājiem pasniegt kā dāvanu rudenī, jo pašiem mūziķiem šie skaņdarbi saistās ar īpašām sajūtām.

LSO virtuozās flautistes Anitas Barlotes izpildījumā koncertā "Ungāru dejas" dzirdēsim romantisma laika flautas virtuoza – komponista Franča Doplera "Ungāru fantāziju". Anitai Barlotei, kas daudz koncertējusi pasaulē ar daudz un dažādiem flautas skaņdarbiem, un arī citiem orķestra pūšaminstrumentu grupas dalībniekiem šis ir sapņu koncerts, ko vienmēr ir vēlējušies nospēlēt.

"Tas ir īpašs skaņdarbs – flautas zelta repertuārs, ko jaunībā vai bērnībā ir mācījies spēlēt katrs flautists. Tas ir tik spilgts un interesants, ka katra mūziķa-flautista sapnis to ir atkskaņot kopā ar orķestri. Tas ir arī liels izaicinājums – to ir grūti pavadīt. Tas ir kustīgs, dzīvs, dažāds – katrs flautists to interpretē pa savam, materiāls padodas tik ļoti viegli nterpretācijai, to orķestrim tādēļ ir ļoti grūti pavadīt," stāsta LSO flautists Reinis Lapa.

Īpašs stāsts par šajā koncertā iekļautajiem vācu komponista Johannesa Brāmsa skaņdarbiem "Ungāru dejas" un Pirmo simfoniju ir arī koncerta diriģentam norvēģim Bjartem Engesetam. Atkārtotā, veiksmīgi izveidojusies sadarbība ar LSO viņam sniegusi iespēju diriģēt mīļākos skaņdarbus, ko pats, būdams flautists, spēlējis pirms ļoti daudziem gadiem.

"Tās, pirmkārt, ir "Ungāru dejas". Tās nav pārāk zināmas, bet iepatiksies uzreiz - tā ir lieliska mūzika. Savukārt Brāmsa Pirmā simfonija – tā ir traģiska, bet tajā pašā laikā karaliska, pompoza. Jūtos saviļņots un laimīgs," atzīst koncerta diriģents Bjarte Engesets.

Koncertprogramma sola skatītājus aizvest ungāru tautas virtuozajā un poētiskajā pasaulē, vienlaikus iepazīstot ungāru folkloru klasiskajā mūzikas motīvos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti