Latvijas Mūzikas akadēmijā pasniegs Gada balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šis ir Latvijas Mūzikas akadēmijas 95.jubilejas gads. Jau šo sestdien to ievadīs Mūzikas akadēmijas un "Swedbank" Gada balvu pasniegšana un laureātu koncerts, kas noslēgsies ar vērienīgu balli līdz rīta gaismai.

Laureātu godā šogad celti trīs mūziķi. Pieredzējušais un izcilais Stīgu instrumentu katedras docētājs Sergejs Brīnums, kā spilgti savu mūziķa karjeru uzsākušie studenti Evija Skuķe un Dāvis Jurka.

Mūzikas akadēmijas un "Swedbank" balvas tiks pasniegtas vienpadsmito reizi. To, ka šī balva ir laba ceļamaize akadēmijas studentiem, apliecina iepriekšējo gadu laureāti, kuri visi tagad pazīstami kā ļoti spoži mūziķi. Viņu vidū Rihards Zaļupe, Andrejs Osokins, Jānis Liepiņš, kā arī Gunārs Upatnieks, kurš tagad spēlē par pasaules labāko uzskatītajā orķestrī „Berlīnes filharmoniķi”.

Cerams, ka balva būs tikpat labs tramplīns arī šī gada tai izvirzītajiem studentiem, un tie ir komponiste Evija Skuķe un saksofonists Dāvis Jurka.

„Evija Skuķe, manuprāt, ir viena no spilgtākajām ne tikai jaunās paaudzes komponistēm, bet komponistēm vispār Latvijā, kura ir sevi pieteikusi spoži, dažādi”, tā par Eviju Skuķi saka profesore Anda Beitāne. Pērn mūsu jaunās komponistes veikums ļoti augstu jau tika novērtēts kamermūzikas darbu konkursā Itālijā - viņa ieguva pirmo vietu 400 komponistu konkurencē no 50 valstīm.

Evija pati savu mūziku raksturo kā impulsīvu, dzīvu, un iedvesmu tai viņa gūst no visa, kas mums apkārt:

„Ja runājam par skaņu pasauli, mana mīļākā mūzika ir tā, ko var dzirdēt, vienkārši staigājot pa ielu un neko atsevišķu īpaši neklausoties. Ļoti interesanti apkārt esošajā troksnī saklausīt kaut ko muzikālu”.

Otrs laureāts – Dāvis Jurka - tiek raksturots kā perspektīvs un arī ļoti aktīvs džeza mūziķis, viņš spēlē dažāda veida saksofonus, pats arī komponē. Paralēli studijām darbojas orķestrī „Rīga” un Latvijas Radio bigbendā. Laureātu koncertā viņš atskaņos paša sacerētu skaņdarbu, un aicina klausītājus nenobīties no šīs kompozīcijas nosaukuma:

„Izklausās briesmīgāk nekā ir patiesībā - sestdien es atskaņošu skaņdarbu ar nosaukumu „Grēku atlaišana”. Tas nav saistīts ar reliģiskiem rituāliem, tomēr tā noskaņa un spriedze, kas rodas, spēlējot šo gabalu, kaut kādā veidā visu to ataino”.

Līdzās diviem studējošajiem balvu kā allaž saņems arī viens pasniedzējs, un šoreiz tas būs Stīgu instrumentu katedras docētājs un kontrabasists Sergejs Brīnums. Anda Beitāne viņu raksturo kā lielu autoritāti pedagoģiskajās aprindās:

„Viņš klusiņām strādā, ir it kā nemanāms, bet tajā pašā laikā, kad mēs palasām viņa audzēkņu vārdus, tad mēs ļoti labi varam saprast, ka sakāmvārdam „klusi ūdeņi – dziļi ūdeņi” , ir liela taisnība. Nav daudz tādu pedagogu, kam ir tik labi rezultāti audzēkņu skološanā”.

Sergejs Brīnums neslēpj, ka ļoti lepojas ar saviem studentiem, kuru vidū ir vadošie mūziķi pasaules un Latvijas orķestros.

„Mūzikas akadēmijā es strādāju no 1976.gada, drīz jau būs 40 darba gadu. Bez šaubām, man ir daudz studentu, viņu vidū jau minētais Gunārs Upatnieks, kurš ir piecu vadošu konkursu laureāts,” lepns ir  Sergejs Brīnums.

Intervijā Latvijas Televīzijai Sergejs Brīnums uzsver, ka lielu uzmanību pievērš skaņas kvalitātei.

 „Es bezgala lielu vērību piegriežu skaņas kvalitātei, locījumu maiņai, vibrācijai. Tā ir tā sfēra, kur es esmu nepielūdzams,” saka JVLMA Gada balvas laureāts. „Es neļauju spēlēt, kamēr nav izstrādāts. Man ir sava metodoloģija, kurai es pats esmu izurbies cauri, skaņas izvilināšanai, skaņas pilnīgumam. Jebkuras teorijas atbalsts ir prakse, un tā ir pierādījusi, ka mans ceļš ir veiksmīgs, jo ir starptautiska atzinība.” 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti