Rīta Panorāma

Limbažos un Rīgā notiks tautas mūzikas festivāls "Dzīvā mūzika"

Rīta Panorāma

Grupa Jānis Bukums un Līga Rīdere publicē kopdziesmu "Parasts stāsts"

Intervija ar Ingu Graumani. Gongu sfēru iepazīšanas sesija. Gongu pelde

Latvijas gongu meistari aicina sadzirdēt Visuma skaņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Gongu mēdz saukt par maģisku simbolu, kas labāk ļauj sadzirdēt Visuma skaņu – labāk sadzirdēt gan visu, kas ir apkārt, gan sevi pašu. To akcentēt apņēmušies vairāki Latvijas gongu meistari, kas apvienojušies kopīgā projektā, lai mudinātu iepazīt tā saucamos mistiskos mūzikas instrumentus.

Sarunā ar LTV raidījumu “Rīta Panorāma” skaņu terapeite Inga Graumane atklāja:

“Gongs ir ārkārtīgi maigs un ļoti mīļskanīgs instruments.

Var spēlēt maigu un mierīgu mūziku, bet var arī trakot kā okeāns vētrā – skaņu un vibrāciju, un virstoņu ir fantastiski daudz, un katrs cilvēks tos sadzird un uztver atšķirīgi.”

Vēsturiski pat Pitagors esot atklājis, ka skaņa ietekmē cilvēkam katru orgānu un ka katram orgānam ir sava skaņa – instrumenti, vibrējot kopā ar cilvēka skaņu, veido harmonisko plūsmu.

Latvijā gongs ir ienācis apmēram no 2010.gada. Skolnieku ir diezgan daudz, mācījušies pie Lietuvas speciālistiem, arī pie gongu lielmeistara Dona Konro.

“Nu esam deviņi gongotāji, kas vēlas iepazīstināt Latvijas publiku ar šiem instrumentiem, aicinot piedalīties skaņu meditācijās un piedāvājot pamēģināt uzspēlēt gongu,” stāstīja Graumane.

Gongu mūzika ir daudzveidīga – ir gan planetārie gongi, piemēram, Mēness un Marsa gongs, katrs ar savu, unikālu skaņu, ir arī metāla trubiņas, kuru skaņa telpā izplatās rezonējoši, vai, piemēram, Tibetas dziedošie trauki, ar kuriem parasti ievada gongu meditāciju – tie nomierina un noskaņo, iedarbojas nomierinoši. Vislabākais, ja var relaksēties, atgulties, nodoties mierīgai un meditatīvai elpošanai, un tad notiek skaņu terapija.

“Katram cilvēkam ķermenī ir sava skaņa, ja apslimst kāds no orgāniem, rodas disonanse. Lai atgūtu ķermenisko skanējumu, talkā nāk mūzikas instrumenti. Cilvēkā ir daudz šķidruma, un mēs zinām, kā šķidrums reaģē uz skaņu viļņiem,” skaidroja Graumane.

Gongu skaņas iepazīt varēs sestdien, Rīgā, Āraišu ieā 34.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti