Kultūra

Turaidas muzejrezervātā atjauno klaušinieku māju

Kultūra

Klajā nākusi Kārļa Ķezbera atmiņu grāmata "Ar domu par Latviju"

Par projektu "Latvijas ekspresis simtgadei"

«Latvijas ekspresis simtgadei» staciju laukumos Latvijā sniegs 12 koncertus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceļa jūtīs jau ir speciāls vilciena reiss "Latvijas ekspresis simtgadei", lai šīs nedēļas nogalē dotos cauri visiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem un dažādu Latvijas vietu staciju laukumos sniegtu 12 unikālus bezmaksas koncertus.

Vilciena pasažieri būs trīs Rīgas kori un trīs deju kolektīvi, kuri apceļos Latviju un apstāšanās vietās sadziedās un sadancos ar vietējiem kolektīviem. Ceļojums sāksies piektdien, tā pirmā pietura būs Indras stacija Latgalē, bet noslēgsies svētdien ar koncertu Valgas stacijas laukumā.

Simtgades ekspresī – 180 pasažieri

Pirms četriem gadiem ar Dziesmu un deju svētku ekspresi tika ieskandināti 25.Dziesmu svētki. Todien speciāls vilciena reiss ar koristiem un dejotājiem no Rīgas piestāja dažādās Latvijas dzelzceļa stacijās, kur vilciena pasažieri sadziedāja un sadancoja ar vietējiem kolektīviem.

"Latvijas ekspresis simtgadei" būs jau daudz vērienīgāks projekts, vienas dienas vietā tas ceļos trīs dienas, sniedzot kopumā 12 unikālus bezmaksas koncertus dažādu Latvijas dzelzceļa staciju laukumos.

Akcents tieši uz dzelzceļu, protams, nav nejaušs. Viens no projekta galvenajiem organizētājiem, diriģents Ints Teterovskis to uzskata par ļoti svarīgu simbolu gan Dziesmu svētku, gan vispār Latvijas attīstības kontekstā.

"Dzelzceļš agrāk bija tas, pa kuru Dziesmu svētku dalībnieki brauca uz Rīgu, jo citas satiksmes infrastruktūras jau tikpat kā nebija. Pie tam labākie kori tolaik nāca tieši no reģioniem, un tieši ar vilcienu viņi nokļuva Rīgā. Tā doma man ir tāda, ka tagad vajag tieši otrādi – no Rīgas braukt uz reģioniem un dalīties ar cilvēkiem visā Latvijā," stāsta Teterovskis.

Un tādējādi no Rīgas ar speciālu vilciena reisu piektdien ceļu uzsāks trīs kori – "Balsis", "Monēta" un "Rīga", un trīs deju ansambļi – "Ačkups", "Auda" un "Dardedze".

Kopā tie būs 180 pasažieri, kas līdzās koncertiem trīs dienu garumā izbaudīs arī droši vien jau daudziem piemirsto šāda ceļojuma romantiku.

"Vilciens mums ir ar visiem pavadoņiem, tējiņām, kā jau jābūt kārtīgā vairāku dienu braucienā. Svarīgākais jau ir tas, ka katrā vietā, kur mēs uzstājamies, ir ļoti plaša un spilgta vietējo kolektīvu kultūras programma un koncerts, un mēs esam kā papildinājums. Tā kā tie koncerti būs absolūti atšķirīgi katrā vietā," sprieda Teterovskis.

No Latgales līdz Valgas stacijai

Ļoti lustīgi koncerti gaidāmi ceļojuma sākumā, jo piektdien ekspresis dosies taisnā ceļā no Rīgas uz Latgali, kur koncertos Indras stacijā un Daugavpils stacijā rīdziniekus sagaidīs Latgales folkloras kopas.

"No Rīgas mēs izbraucam astoņos no rīta, un pirmā mūsu pietura, kur notiek koncerts, ir stacija "Indra". Tur ir paredzēta oficiāla sagaidīšana, viss sākas ar kopkora dziesmu, un tad ir vairākas dejas no rīdziniekiem, tam seko Latgales folkloras kopu uzstāšanās, kā arī koru priekšnesumi," pirmās dienas norisi ieskicē deju kolektīvu virsvadītāja Nadīna Neimane-Gardoviča.

No Latgales vilciens sestdien dosies uz Krustpils staciju, tad Daugavas staciju, Vecumniekiem, Dobeli un Liepāju, svētdien savukārt ceļi vedīs uz Tukumu, Rīgu, Inčukalnu, Siguldu un visbeidzot Valgu.

Speciālais vilciena reiss "Latvijas ekspresis simtgadei" ceļojumu cauri visiem Latvijas novadiem uzsāks piektdien, 26.maijā, un noslēgs svētdien, apstāšanās vietās piedāvājot unikālus, kopumā 12 bezmaksas koncertus, kuros dziedātāji un dejotāji no Rīgas uzstāsies kopā ar vietējiem kolektīviem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti