Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā skanēs šī gada jubilāru darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

23.janvārī Lielajā ģildē Rīgā notiks ikgadējais Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts. Turpinot tradīciju, koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestris un koris. Pie diriģenta pults stāsies Andris Poga, Guntis Kuzma, Jānis Liepiņš un Aleksandrs Viļumanis. Koncerta programmā skanēs latviešu komponistu - jubilāru - simfoniskie darbi, kā arī notiks jaundarba pirmatskaņojums.

Jubilāru lokā šoreiz ir vairāki latviešu skaņraži. Koncertu ieskandinās Agra Engelmaņa partitūra ar nosaukumu "Mūzika simfoniskajam orķestrim", kas tapusi 1971.gadā un savu pirmatskaņojumu piedzīvoja pavisam nesen - 6.novembrī Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" atklāšanas koncertā. Agrim Engelmanim (1936-2011) šogad apritētu 80 gadi. "Tik svaiga, laikmetīga, mūsdienu sadzīves izjūtām pārpilna un dažbrīd groteska," tā šo kompozīciju raksturo diriģents Atvars Lakstīgala.

Šajā koncertā pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults būs Jānis Liepiņš. Mūziķiem pievienosies arī solists no Somijas - Marko Ilonens, atskaņojot vēl viena jubilāra - Pētera Vaska (1946) - Pirmo čellkoncertu, kas pirmatskaņojumu piedzīvoja 1994.gadā Berlīnē un ir veltīts leģendārajam čellistam Dāvidam Geringam.

Jubilāru lokam pievienojas arī izcilais latviešu simfoniķis Romualds Kalsons (1936). Viņa krāšņās daiļrades krājumos no jauna ļaus ielūkoties Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestris un koris diriģenta Aleksandra Viļumaņa vadībā. Solisti būs Margarita Vilsone (soprāns), Mihails Čulpajevs (tenors), Krišjānis Norvelis (bass), Juris Ādamsons (bass), Nauris Puntulis (tenors) un Andžela Goba (mecosoprāns). Koncertā skanēs fragmenti no operas "Pazudušais dēls".

Lielkoncerta lielākā intriga šoreiz saistās ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra uznācienu. Orķestri vadīs divi diriģenti - Andris Poga un Guntis Kuzma, pirmatskaņojot Kristapa Pētersona (1982) simfoniju lielam orķestrim "Miegs".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti