Kultūras ziņas

Šķieneru pieturu rotā plāksnīte "Kultūrvieta"

Kultūras ziņas

Latviju "Eirovīzijā" pārstāvēs koris "Maska"

Kristīne Zadovska krāšņi nosvin jubileju

Kristīne Zadovska: Pateicoties māsai, jubilejas koncerts notiks operā, kur dziedātas visskaistākās lomas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dziedātājas Kristīnes Zadovskas 50. jubilejas koncerts 13. martā Latvijas Nacionālajā operā būs īstena draugu satikšanās: skanēs ļoti dažāda mūzika un līs kārtīgs zvaigžņu lietus. "Pateicoties manai māsai Andai, koncerts notiks uz manas mīļās, dzimtās un vienīgās skatuves, uz kuras esmu nodziedājusi visskaistākās lomas, kādas vispār mecosoprāns var nodziedāt. Dažs labs skaņdarbs šai vakarā tiks atskaņots pirmoreiz:  jāmēģina mobilizēties un koncentrēties – galvenais, lai veselība turas!" intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" atzīst jubilāre.

"Mana māsa ir mūzikas nama "Daile" direktore un arī muzikālu projektu producente, līdz ar to man ir pašai savs privātais producents," stāsta dziedātāja. "Sākotnēji bija doma, ka koncerts notiks mūzikas namā "Daile",

bet kādā brīdī mana māsa, kurai skatījums uz lietām vienmēr ir vērienīgāks un lielāks, saka – nē, ņemam operu!

Jo esmu tomēr Latvijas Nacionālās operas soliste, neskatoties uz to, kad aizgājusi ārštatā. Protams, izklausās viegli, bet šobrīd tiek ieguldīts ļoti liels darbs, lai taptu šī programma. Tiks atskaņota ļoti atšķirīga mūzika, un līdz ar to kārtīgs darbs – ar vismaz septiņreižu uzrakstīšanu, izmešanu, pārtaisīšanu. Darba pilnas rokas, un, pateicoties māsai un viņas galavārdam, koncerts notiks uz manas mīļās, dzimtās un vienīgās skatuves, uz kuras esmu nodziedājusi visskaistākās lomas, kādas vispār mecosoprāns var nodziedāt."

Koncerta pirmajā daļā Kristīne Zadovska kopā ar Latvijas Nacionālās operas orķestri un kolēģiem interpretēs skaistākās operu ārijas un duetus izcilā maestro Gintara Rinkeviča vadībā, bet otrajā daļā, kad pie orķestra pults stāsies jubilāres fans jau kopš bērnu dienām Jānis Liepiņš, skanēs populāra mūsdienu latviešu vokālā mūzika.

"Gribu gan uzsvērt, ka, piemēram, Jāņa Lūsēna cikli nav nekāds vieglais žanrs, to varu apgalvot! Ar Jāni kopā dziedam baznīcā – kad viņš sēžas pie ērģelēm, visas viņa skaistās, mums tik labi zināmās melodijas iegūst absolūti jaunu skanējumu.

Gatavojoties šai programmai un arī citiem koncertiem, klausos Noras Bumbieres un Margaritas Vilcānes ierakstus – tās ir dižas dziedātājas ar fantastiskām balsīm. Esmu priecīga, ka Dievs kaut cik man to balsi devis apmēram līdzīgu, lai vispār varētu mēģināt tuvoties viņu dziedātajām dziesmām.

Esmu tas gadījums, kad paralēli klasiskās mūzikas operu izrādēm vienmēr esmu dziedājusi arī skaistās programmas ar latviešu komponistu mūziku un dzejnieku vārdiem.

Piemēram, šobrīd Mārcis Auziņš veido aranžijas trim skaistām latviešu dziesmām ar tautas vārdiem. Juris Vaivods piedāvāja, un man ļoti iepatikās šī ideja – proti, gan Zigmaram Liepiņam, gan Jānim Lūsēnam, gan Raimondam Paulam ir dziesmas, kas ir pa pusei tautasdziesmas, bet ar skaistu piedziedājumu, tautasdziesmas vārdiem. "Gaisu šķīru dziedādama", ko savulaik dziedāja Mirdza Zīvere, Jāņa Lūsēna melodija no "Mistērijas par sapni un mīlestību" ar Māras Zālītes vārdiem, kā arī Raimonda Paula dziesma, ko sensenos laikos dziedājusi Margarita Vilcāne – "Maza, maza istabiņa" ar fantastisku piedziedājumu. Būs skaisti, jo mūsu akustisko ģitāru trio – Aivars Hermanis, Kaspars Zemītis un Mārcis Auziņš – nav vienkāršs ģitāristu trio, bet gan kārtīgs orķestris.

Arī visi mūsu grandi solījušies kādā brīdī piesēsties pie klavierēm – pēdējās ziņas ir tādas, ka arī Maestro ieradīsies un būs pie klavierēm. Jo tur tāds interesants numurs mums paredzēts otrajā daļā, kā es saku – latviešu habanera no vienas brīnišķīgas Dailes teātra izrādes.

Dīvainā kārtā ar Raimondu Paulu esmu ļoti maz un reti dziedājusi, tāpēc tas būs liels piedzīvojums – ar viņu satikties uz lielās skatuves. Dažs labs skaņdarbs tiks atskaņots pirmoreiz – jāmēģina mobilizēties un koncentrēties, galvenais, lai veselība turas!"

Ar diriģentu Gintaru Rinkeviču Zadovsku saista sena draudzība. "Viņš ir absolūti īpašs cilvēks manā dziedātājas karjerā... Operā sāku strādāt direktora Ivara Bērziņa laikā. Opernama remonts beidzās, notika atgriešanās Baltajā namā, un tad nāca mūsu jaunais direktors Andrejs Žagars, kurš savā komandā bija uzaicinājis Gintaru Rinkeviču.

Viss sākās ar Fenēnas lomu "Nabuko" izrādē, un pēcāk visas visskaistākās lomas, kas pēc tam man bijušas, nodziedātas tieši kopā ar Gintaru Rinkeviču.

Kaut gan tam visam paralēli ir vēl viens diriģents, bez kura nevaru iedomāties savu Karmenu – poļu diriģents Tadeušs Voicehovskis. Patiesībā pats pirmais lielais diriģents manā dzīvē. Ir ļoti laba sajūta, ka viņš atbrauks..."

Jubilejas koncertā piedalīsies arī Latvijas Radio kora grupa un trīs aktieri – Gundars Āboliņš, Artūrs Skrastiņš un Andris Keišs.

"Visu pirmo daļu vadīs mans ilggadējais draugs un manu bērnu krusttēvs Valters Krauze, bet otrā daļa būs vairāk vai mazāk Andra Keiša, Artūra Skrastiņa un Gundara Āboliņa rokās.

Esmu arī ļoti priecīga un pagodināta, ka solo numuru piekritis nodejot Raimonds Martinovs, tas būs viens muzikāls numurs no Dailes teātra senās izrādes "Atjautīgā aukle" ar Raimonda Paula mūziku. Tie, kas mani pazīst, labi zina, ka esmu absolūta baleta fane! Neskaitāmus vakarus pēc vakara mēģinājumiem un izrādēm esmu gājusi aizkulisēs un skatījusies, kā dejo mūsu lielie baleta premjeri.

Tad nu piezvanīju Raimondam un vaicāju, vai nebūtu ar mieru nodejot solonumuru. Viņš atbildēja – kāpēc ne? Svētki paliek svētki!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti