Koncertā no VEF Kultūras pils – džeza klasika Kārļa Vanaga trio izpildījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

24. februāra vakarā izskanēs šī gada pirmais koncerts ciklā “VEF Jazz Club”, kas turpinās pirms trim gadiem VEF Kultūras pilī iedibināto džeza vakaru tradīciju. Šī vakara koncerts būs baudāms tikai tiešsaistē, un tajā uzstāsies Kārļa Vanaga trio, kas izpildīs džeza klasiķu Čika Korea, Kīta Džereta un Džona Koltreina skaņdarbus.

Savu izvēli mūziķi pamato ar šo trīs komponistu būtisko lomu viņu izglītībā un attīstībā. Saksofonists Kārlis Vanags norāda: “Kīts Džarets un Čiks Korea, kas ir bijuši Mailza Deivisa pianisti, pasaka ļoti daudz. Jo Mailzs Deiviss bija tā personība, kas ap sevi pulcēja pašus izcilākos.”

“Katram džeza mūziķim šie komponisti ir kā skolotāji. Pirms mēs vēl sākām spēlēt, kolēģi vai cilvēki, uz kuru koncertiem mēs gājām, parasti kā piemēru parādīja tieši šos komponistus,” skaidro kontrabasists Edvīns Ozols.

Kārlis Vanags arī uzsver: “Cilvēks mūziku klausās vairākos līmeņos. Viens ir šis intelektuālais, kur mēs pievēršam uzmanību arī vēsturiskajam un stilistiskajam aspektam. Bet nākamais būtu  intuitīvais, kas ir tieši sajūtu līmenī, – mēs klausāmies un sajūtam enerģiju. Un te es domāju, ka esam vienoti un vienlīdzīgi.”

Mūziķi atzīst, ka džeza un avangarda mūzikas jēdzieni daudziem sākumā šķiet biedējoši, bet profesionālā interpretācijā šī žanra mūzikai piemīt spēja atklāt ko jaunu.

“Ļoti svarīgi mūziķiem pašiem to visu iepazīt un būt zinošiem. Bet tajā pašā laikā, kādi nu mēs esam. Mēs esam latvieši, skandināviski atturīgi. Un tā jau ir mūsu pievienotā vērtība,” atzīmē Kārlis Vanags.

VEF Kultūras pils džeza kluba koncertu ciklā, līdzīgi kā citu gadus, arī šogad ieplānotas sešas tikšanās ar dažādu žanru džeza mūziķiem.

VEF Kultūras pils projektu vadītāja Antra Dreģe stāsta: “Es domāju, ka šis gads nebūs izņēmums. Mēs visi noteikti strādāsim un darīsim visu, lai mūziķiem ir skatuve, kur spēlēt, un lai klausītājiem ir kvalitatīva mūzika, ko klausīties. Ir ļoti daudz labu un lielisku piedāvājumu no latviešu mūziķiem. Vienīgais, kas šobrīd, ja tā var teikt, uzlikts uz pauzes, ir mūsu mūziķu sadarbība ar ārzemju māksliniekiem.”

Kārļa Vanaga trio koncerts tiešraidē 24. februārī pulksten 19.00 džeza mūzikas cienītājiem būs pieejams VEF Kultūras pils interneta vietnē, “Facebook” un "Youtube" kontos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti