Rīta Panorāma

Islandē ierodas klonētais prezidenta suns

Rīta Panorāma

Intervija ar Ingu Račinsku un Voldemāru Spuņģi

Armēņu komponista Komitass Liturģija – LR koris tapis jauns tvarts

Klajā nāks Komitasa Liturģijas ieraksts Latvijas Radio kora interpretācijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ierakstu kompānija “Delos” 10. jūlijā laidīs klajā tvartu “Komitas: Divine Liturgy” (“Komitass: Liturģija”) – izcilā armēņu komponista Komitasa Vardapeta 20. gadsimta sākumā rakstīto meistardarbu komponista Vačes Šarafjana aranžējumā jauktam korim. Šajā jaunajā interpretācijā dzirdams Latvijas Radio koris ar diriģentu un māksliniecisko vadītāju Sigvardu Kļavu pie diriģenta pults, un solistiem – basu Hovhannesu Nersesjanu (Hovhannes Nersesyan) un tenoru Armenu Badaljanu (Armen Badalyan), medijus informēja Latvijas Radio kora pārstāvji.

Ieraksts veikts Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 2019. gada 20.-23. septembrī.

Latvijas Radio kora pārstāvji uzsver, ka Komitasa Vardapeta mūzikas nozīmi armēņu identitātes kontekstā nav iespējams pārspīlēt. “Armēņiem mūzika ir atmiņa,” raksta Maikls Čērčs (Michael Church) laikrakstam “The Guardian”. “Un katru reizi, kad viņi vienojas savu mirušo piemiņā, – 24. aprīlī visas pasaules armēņi piemin 1915. gada genocīda piemiņas dienu, atminoties 1,5 miljonus armēņu, kas Turcijā tika noslaktēti vai nomira piespiedu trimdas gājienos. Dziesmas, kuras viņi dzied, ir rakstījis Komitass Vardapets, komponists, kurš iemieso nācijas dvēseli.”

Komitass, būdams mācītājs un pazīstams etnomuzikologs, pats kļuva par 1915. gada “Mets Yeghern” (Lielā posta) upuri. Lai gan viņš izdzīvoja, viņa psihe tika sadragāta, un viņš pēdējās divas savas dzīves desmitgades pavadīja trimdā psihiatriskajā slimnīcā Parīzē.

Komitass sāka darbu pie Liturģijas 1892. gadā, un tai ir vismaz desmit versiju. Pēdējā – jaunajā ierakstā piedāvātā – rakstīta 1914.-1915. gadā un tika pabeigta tieši pirms komponista deportācijas no Konstantinopoles, kur viņš dzīvoja kopš 1910. gada, uz soda nometni Kankiri. Liturģija ir viens no viņa pēdējiem darbiem.

Liturģija sākotnēji tikusi rakstīta vīru korim, un iepriekšējie centieni to pārlikt jauktā kora izpildījumam nav tikuši uzņemti sevišķi silti.

Bet Tigrans Mkrtčjans, Armēnijas vēstnieks Latvijas, Lietuvas un Igaunijas republikās, ticēja, ka jauna koncertversija piesaistītu lielāku klausītāju loku šim meistardarbam, palīdzot koncentrēties vairāk uz tā muzikālo aspektu un dramatisko uzbūvi nekā tā rituālo lomu. Vačes Šarafjana aranžējums seko oriģinālajai vīru kora versijai, cik tuvu vien iespējams, arī sieviešu balsīm piešķirot papildu krāsas un spilgtumu.

Projekts prasīja trīs sagatavošanās gadus, un visbeidzot 2019. gada 20. septembrī, atzīmējot Komitasa 150. dzimšanas dienu, Latvijas Radio koris mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā vēsturiskā atskaņojumā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā kļuva par pirmo ne-armēņu jaukto kori, kas atskaņojis Komitasa Liturģiju. Šis ieraksts tapa trīs dienu laikā pēc vēsturiskā atskaņojuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti