Kamermūzikas dienu ciklā Lielajā ģildē izskanēs «Trio variācijas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lielajā ģildē 8.maijā notiks koncerts "Trio variācijas". Koncertprogrammā gan piedalās četri Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra mūziķi - flautiste Anete Toča, klarnetists Mārtiņš Circenis, čelliste Ieva Upatniece un pianiste Elīna Bērtiņa.

Pavārmākslas meistari zina - pat, ja pie rokas ir tikai trīs sastāvdaļas, tās prasmīgi variējot, ir iespējams pagatavot gardu maltīti.  Kamermūzikas dienu ciklā lietpratīgie orķestra mūziķi Ieva Upatniece (čells), Anete Toča (flauta) un Mārtiņš Circenis (klarnete) variēs nopietnības, humora, dziļdomības un prieka garšvielas Bēthovena, Martinū, Mučinska un Karlsona darbos. Par perfektu sastāvdaļu balansu rūpēsies daiļā un vērīgā pianiste Elīna Bērtiņa.

Koncerta ideja pieder čellistei Ievai Upatniecei, kura intervijā "Klasikai" neslēpj: "Ļoti gribēju spēlēt kopā ar pūtējiem! Man šķiet interesanti, kā pūšaminstrumenti skan kopā ar stīgām."

Kad koncerta sakarībā Ieva Upatniece uzrunājusi pārējos dalībniekus un visi kopā sākuši domāt par programmu, katram bijis savs viedoklis.

Tā nu iznāca, ka esam četri, bet skaņdarbi, kurus spēlēsim, paredzēti dažādu instrumentu trio sastāviem. Bet arī tas ir interesanti - parādīt mūsu instrumentus dažādās trio kombinācijās. Tāpēc jau arī nosaukums ir tieši šāds - "Trio variācijas"," skaidro čelliste.

Vaicāta, kālab visai daudzi orķestra mūziķi jūt iekšēju nepieciešamību spēlēt solo, Ieva Upatniece prāto: "Varbūt skan egoistiski, bet solo un kamermuzicēšana mūziķim palīdz uzturēt sevi formā. Tā ir arī laba motivācija sevi pilnveidot un neatslābt!" Tāpēc čelliste ir pateicīga Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra vadībai, kas atbalsta orķestra mūziķu soloaktivitātes, rīkojot kamermūzikas ciklu visas sezonas garumā.

Koncerts "Trio variācijas" sāksies ar Jura Karlsona skaņdarbu flautai, klarnetei un klavierēm "Zīmes", kas pēdējā gada laikā ieguvis krietnu popularitāti. "Lieliska mūzika," ir pārliecināts Mārtiņš Circenis. Pēc Anetes Točas ierosinājuma programmā iekļauts arī Bohuslava Martinū Trio flautai, čellam un klavierēm. Tas ir skaists skaņdarbs, kurā daudz dejisku un ritmisku motīvu, izjusta lēnā daļa un netrūkst saulainu epizožu.

Koncerta otrajā daļā iekļauts Jozefa Haidna Trio, kura izvēlē liels Mārtiņa Circeņa nopelns: "Skaņdarba oriģinālversija paredzēta divām flautām un čellam, bet Mārtiņš vienu no flautas partijām pārlika savai klarnetei," stāsta Ieva.

Programmu noslēgs Roberta Mučinska Trio-fantāzija klarnetei, čellam un klavierēm - viegli uztverama, sadzīviski ilustratīva mūzika ar skaidru struktūru. Klausītājiem tiek gatavots arī "saldais ēdiens", bet koncerta ievadvārdi uzticēti Orestam Silabriedim.

Vēl sarunā Mārtiņš Circenis un Ieva Upatniece stāsta, ka programma "Trio variācijas" jau izskanējusi Cēsīs un Valmierā, kur publika to uzņēmusi ar lielu atsaucību, kā arī dalās pārdomās par klausītājiem, kas apmeklē kamermūzikas koncertus.

Koncerts "Trio variācijas" izskanēs Lielajā ģildē 8.maijā plkst. 19.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti