Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Arhitektūras izglītības nākotne; filma "Geparda dzimšana"

Kultūras rondo

Latvijas dalība Frankfurtes grāmatu tirgū. Vēlme būt viesu valsts statusā

Tuvojas Jāzepa Vītola 6. starptautiskais kordiriģentu konkurss

J.Vītola starptautiskajā kordiriģentu konkursā prasmi rādīs 17 pretendenti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Turpinot Baltijas valstu vairāk nekā gadsimtu ilgās kora dziedāšanas un kordiriģēšanas skolas tradīcijas, no 22. līdz 26. oktobrim norisināsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Kordiriģēšanas katedras rīkotais Jāzepa Vītola 6. starptautiskais kordiriģentu konkurss.

"Konkurss ir nozīmīgs, ko apliecina dalībnieku interese, kas bija pieteikušies uz priekšatlasi," norāda konkursa mākslinieciskā vadītāja JVLMA Kordiriģēšanas katedras asociētā profesore Aira Birziņa.

Priekšatlasei bija pieteikušies 44 dalībnieki no 22 valstīm, konkursā piedalīsies 17 dalībnieki, kas pārstāv 14 valstis.

Konkursa mērķi ir popularizēt latviešu kordziedāšanas kultūru pasaulē, stiprināt Latvijas un Eiropas kordiriģēšanas tradīciju pēctecību, kā arī turpināt jau pagājušā gadsimta 70. gados aizsākto Baltijas valstu kordiriģentu konkursu norisi. Konkurss norisināsies trīs kārtās.

"Tās ir divas pilnīgi atšķirīgas lietas," kora un orķestra diriģēšanu vērtē Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis, kurš šogad būs konkursa žūrijas priekšsēdētājs.

"Atbilde ir ļoti vienkārša – elpošana. Man ir kaut kā vieglāk saprast dziedātāju un elpot kopā ar viņu. Maniem kolēģiem, kas ir orķestru diriģenti, kas sākuši no klavierspēles, nav elpas sajūtas, kur dziedātājam vajag iedot laiku paelpot. Instrumentālā orķestra diriģentam tas ir jāiemācās."

Rubiķis pats arī ir bijis šī konkursa dalībnieks un divas reizes ieguvis otro vietu.

Konkursa norisē ietvertas dažādas kordiriģenta profesijas šķautnes – diriģēšana pie klavierēm, darbs ar kori, koncertizpildījums -, kas tiks vērtētas, to visu summējot.

"Šis ir viens no retajiem kordiriģentu konkursiem, kur trešā kārta ir ar orķestri. Zinu diriģentus, kuri piedaloties šajā konkursā, ir pirmo reizi nokļuvuši pie orķestra, kad otrā kārtā ir guvuši labus rezultātus un izvirzīti trešajai kārtai," atklāj Birziņa.

Savukārt konkursa repertuārā īpaši nozīmīga vieta ierādīta latviešu komponistu mūzikai, iekļaujot to visās trīs konkursa kārtās.

"Kordiriģēšanas katedras mērķis bija vairāk iekļaut latviešu autoru mūziku šajā konkursā. Iepriekšējos konkursos gan otrajā, gan trešajā kārtā bija mazāk latviešu autoru darbu. Šoreiz ir daudz. Bija bažas, ka varbūt tas atbaida daļu jauno diriģentu pieteikties, – vai vēlēsies pieteikties, ja nav pazīstama Rietumeiropas mūzika? Nenobijās," gandarīta Birziņa.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Konkurss ir atvērts publikai, 1. un 2. kārta notiek JVLMA telpās, 3. kārta norisināsies Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Konkursa finālu, kas notiks 26. oktobrī un kurā startēs četri veiksmīgākie konkursa dalībnieki, tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio 3 "Klasika".

Ar konkursa dalībniekiem un programmu var iepazīsties internetā.

Jauno kordiriģentu veikumu vērtēs starptautiska žūrija: Norvēģijas Mūzikas akadēmijas profesore un Oslo Katedrāles mūzikas direktore Vivianne Sīdnēse (Norvēģija), JVLMA rektors un profesors Guntars Prānis, Tbilisi Valsts konservatorijas asociētā profesore, Gruzijas Kora biedrības prezidente Liāna Čonišvili (Gruzija) un Zviedrijas Radio kora kormeistars, "Jeune Chœur de Paris" galvenais diriģents un Parīzes Reģionālās konservatorijas pedagogs Marks Korovičs (Francija), kā arī konkursa mākslinieciskā vadītāja, JVLMA kordiriģēšanas profesore, Dziesmu svētku virsdiriģente Aira Birziņa. Žūrijas darbu vadīs kādreizējais šī konkursa laureāts, tagad pasaulē pazīstamais latviešu diriģents, Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti