Jauno sezonu Liepājas Simfoniskais orķestris aizvadīs topošās koncertzāles gaidās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jauno koncertsezonu Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) aizvadīs topošās Liepājas koncertzāles gaidās. Tam par godu LSO aizsāks jaunu koncertu ciklu „Lielo dzintaru gaidot”, informēja LSO sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Vēvere.

Jauno, nu jau 133.koncertsezonu, LSO atklās pavisam citā noskaņā nekā iepriekšējos gadus, proti, redzot, kā top orķestra jaunā mājvieta - koncertzāle „Lielais dzintars”.

„Koncertzāles „Lielais dzintars” būvniecības sākšana neapšaubāmi ir liels iedvesmas avots mūsu mūziķiem. Līdz ar to šīs, kā arī nākamās sezonas prioritāte ir pienācīgi sagatavoties un panākt kvalitātes izrāvienu, ieejot jaunajā zālē. Tas orķestrim ir papildus izaicinājums,” pastāstīja LSO vadītājs Uldis Lipskis.

Paredzēts, ka katrs cikla „Lielo dzintaru gaidot” koncerts norādīs uz topošo zāli un sagatavos vēl plašāku publiku augstvērtīgas mākslas baudīšanai Kurzemes reģionā. Pirmais šī cikla koncerts gaidāms 10.oktobrī, kad galvenā viesdiriģenta Luca Kēlera vadībā LSO pēc ļoti ilga laika atkal pieskarsies Antona Bruknera daiļradei.

„Liepājas orķestris jau no šūpuļa ir bijis ļoti starptautisks pasākums. Pateicoties tvaikoņa līnijai Ņujorka-Liepāja un dzelzceļa savienojumiem ar Krievijas metropolēm, Liepāja dabīgi izveidojās par starptautiskas mākslinieku migrācijas krustcelēm. Pianisma zvaigžņu festivāls atjaunoja to nišu, ka mēs esam starptautiskas mākslinieciskas apmaiņas, dažādu atskaņotājmākslas skolu satikšanās punkts. Pēc dažiem gadiem jaunā koncertzāle kļūs par starptautiskas nozīmes profesionālās mākslas centru,” prognozēja Lipskis.

Jaunajā koncertsezonā LSO turpinās iesākto Liepājas koncertu ciklu. Jau sezonas atklāšanā, 20.septembrī, pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Riharda Zaļupes Sestais Liepājas koncerts „4+4 kvadrātā”, ko LSO atskaņos kopā ar Rīgas Saksofonu kvartetu un Liepājas kori „Laiks”. Savukārt nākamā gada 23.aprīlī Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanā skanēs divi Liepājas koncerti - Andris Vecumnieks raksta koncertu klavierēm, marimbai un čellam ar orķestri, savukārt Santa Ratniece komponē klavierkoncertu pianistam Vestardam Šimkum.

„Vēl viena laba ziņa ir tā, ka mūsu komandai kā mākslinieciskais konsultants ir piebiedrojies muzikologs Orests Silabriedis,” informēja Lipskis. „Pirmais lielais darbs, kur būs manāms viņa veikums, būs izglītojošie koncerti, ko šosezon pilnīgi citādā formātā rādīsim skolēniem un bērnudārzniekiem ne vien Liepājā, bet arī Ventspilī, Vaiņodē, Ogrē un citās Latvijas pilsētās.”

Tiks turpināts arī koncertu cikls „Dzintara skaņas zvaigznājs”, kurā klausītāji varēs novērtēt LSO solistu sniegumu. 25.oktobrī norvēģu diriģenta Bjartes Engeseta vadībā kā soliste uz LSO skatuves kāps flautiste Anita Barlote. 29.novembrī tā būs vijolniece Līga Baltābola, bet 28.martā - trombonists Artūrs Hrustaļovs.

„Novembrī īstenosim mūsu sapņu projektu - lielo Latvijas tūri. Spēlēsim gan Jelgavā, gan Rēzeknē, Cēsīs, Daugavpilī, Madonā un Balvos. Tā būs ļoti koncentrēta, apzināti šai tūrei veidota programma, kurā skanēs gan latviešu, gan krievu un Eiropas mūzika. Klausītāji varēs baudīt arī mūsu izcilā solista - čellista Ērika Kiršfelda - spēli,” informēja Lipskis.

Arvien plašāk LSO plāno iesaistīties arī starptautiskos sadarbības projektos. Oktobra beigās orķestra mūziķi dosies uz Klaipēdu, lai kopā ar Klaipēdas kamerorķestri igauņu diriģenta Andresa Mustonena vadībā veidotu Mocarta mūzikas ierakstus. Viens no solistiem, kas piedalīsies šajā ierakstā, būs austriešu pianists Pauls Badura-Škoda. Decembrī Liepājā ieradīsies azerbaidžāņu diriģents Jalčins Adigezalovs, lai kopā ar LSO un azerbaidžāņu solistiem ierakstītu programmu, ko plānots izdot kompaktdiskā. 19.decembrī arī liepājnieki varēs baudīt azerbaidžāņu koncertu, kas ar sajūsmu pirms diviem gadiem tika uzņemts Rīgā.

Starptautiskais Pianisma zvaigžņu festivāls nākamgad norisināsies no 23.aprīļa līdz 27.aprīlim. Atklāšanas koncerts izskanēs gan Liepājā, gan arī Klaipēdā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti