Kultūras ziņas

"Latvija" sezonu atklāj ar (ne)Bēthovenu

Kultūras ziņas

Vāgnera zāle durvis varētu vērt 2025. gadā

Pārizdotas Raimonda Paula pirmās dziesmas

Jaunās skaņu platēs atkārtoti izdotas Raimonda Paula pirmās dziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Klajā laista jauna skaņuplate ar komponista Raimonda Paula pirmo dziesmu ierakstiem, kas tapuši 1968. un 1969. gadā Rīgas skaņu ierakstu studijā un kas līdz mūsdienām saglabājušies oriģinālajā magnētiskajā lentē. Pirms gada ieraksti piedzīvoja skrupulozu restaurāciju, un 21. septembrī pie klausītājiem nonācis jauns dubultplašu izdevums. Kā apgalvo tā izdevējs, izdevniecība “Plate”, šis ir īpašs laidiens, jo visi iepriekšējie ir bijuši sava laika un tehnisko iespēju ķīlnieki.

Rīgas skaņu ierakstu studija, kas atrodas Vecrīgas sirdī, Reformātu baznīcas telpās, vairāk nekā 30 gadus bija ierakstu kompānijas “Melodija” sastāvdaļa. Pateicoties unikālajai telpas akustikai, studija joprojām ir viena no pieprasītākajām profesionāļu vidū.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados studijā tapa Raimonda Paula pirmo dziesmu ieraksti.

“Tur tika ielikts liels darbs, lai ierakstītu vienu tādu plati. Nekādas dižās tehnikas jau nebija, bet te bija labi skaņu režisori,” atceras komponists un pianists Raimonds Pauls.

Raimonda Paula dziesmas, kas toreiz izraisīja apvērsumu Latvijas estrādes mūzikā, bet šodien uzskatāmas par klasiskām vērtībām un iekļautas “Latvijas kultūras kanonā”, tolaik iedziedāja Margarita Vilcāne, Ojārs Grīnbergs, Zdzislavs Romanovskis un Nora Bumbiere. Tagad jaundibinātā izdevniecība “Plate” sadarbībā ar “Baltic Records Group” un “Rīgas skaņu ierakstu studiju” šo dziesmu ierakstus izdevusi atkārtoti. Ierakstu restaurācijas process bijis ļoti saudzīgs, pēc iespējas precīzāk atklājot oriģinālo skanējumu.

“Izdzirdot šos oriģinālos ierakstus, tapa skaidrs, ka tas pilnais potenciāls, kāds ir ielikts lielais darbs, līdz galam nav līdzšinējos izdevumos izskanējis,” norāda skaņu inženieris, ieraksta atjaunotājs Mārtiņš Krastiņš. “Tā klātbūtnes sajūta, tuvums un tiešums. Ieraksti ir pārnesti jaunajos nesējos no paša tuvākā oriģinālam izejmateriāla, kāds eksistē. Lenta, kura griezās un rakstījās, kad dziedātāji dziedāja! Tuvāk mēs nevaram piekļūt.”

Raimonds Pauls atzīmē: “Es toreiz izdevu visas pirmās plates. Labi atceros. Tagad jocīgi ir tas, ka koncertos, sevišķi lauku koncertos, man uz skatuves nes vecās plates. Kundzes kaut kur šķūnī atradušas vai kādā citā vietā. Tādas apbružātas, bet kaut kas saglabājušās.”

Savukārt mūzikas žurnālists un apskatnieks Uldis Rudaks uzsver: “Tā ir mūsu vēsture, un tā ir jāsaglabā. Plate ir pierādījusi ilgāku savu saglabāšanās spēju nekā kompaktdisks.

Vai pēc 50 gadiem skanēs kompaktdisks, mēs nezinām, bet pirms 60 gadiem ražotas plates joprojām skan.”

Lai izceltu kādreizējo Latvijas skaņu ierakstu studiju augsto profesionālo līmeni, izdevniecība “Plate” nākotnē sola turpināt atkārtoti izdod Latvijā veiktos skaņu ierakstus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti