Kultūras ziņas

Ukrainas atbalsta koncerts

Kultūras ziņas

Ar šaha spēli atklāj pavasara mūzikas festivālu

Latvijas muzikālā nākotne īpašā koncertā

Jaunās mūzikas dienās skan kompozīcijas klašu audzēkņu skaņdarbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

20.marta vakarā Latviešu biedrības namā turpinās Jaunās mūzikas dienas un skan, cerams, mūsu jauno ģēniju un talantu - Latvijas mūzikas skolu kompozīcijas klašu audzēkņu skaņdarbi. Viņu skolotāji ir pieredzējuši komponisti – Pēteris Vasks, Uģis Prauliņš, Imants Zemzaris, Andris Dzenītis un citi.

Pētera Vaska students Raivis Misjuns ir pārliecināts – Latvijas Jaunās mūzikas dienas būtu jārīko divas reizes gadā. Tās bagātinot katru topošo mūziķi un esošo mūziķu ausi pieradina pie jaunās mūzikas.

„Tu vari uzrakstīt jebko, bet tev ir jāraksta tā, lai mūziķis arī saprastu. Es nedaudz neakceptēju komponistus, kas uzraksta milzīgas ieceres, kuras īsti pat nav realizējamas. Ļoti svarīgi, lai mūzikā tas būtu sagremojams,” uzskata Raivis Misjuns.
 
Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķe Elīna Endzele stāsta, ka Misjuna skaņdarbs ir samērā ērti spēlējams.

„Un tas skan patiešām pēc marimbas skaņdarba,” uzsver Endzele.

20.martā biedrības nama zelta zālē izskanēs arī reģionālo mūzikas vidusskolu audzēkņu skaņdarbi. Tostarp kompozīcijas dažādu instrumentu ansambļiem, zvanu grupai un vairāki klavieru skaņdarbi.

Latvijas mūzikas vidusskolu audzēkņu koncerts ir iespēja caur atslēgas caurumu ielūkoties Latvijas mūzikas nākotnes sejā. Topošie komponisti viens otrā klausoties mācās un iedvesmojas, bet mūzikas akadēmijas nolūko sev nākamos studentus.

Komponists un pedagogs Imants Zemzaris novērojis – jaunie komponisti atklātāki ir tieši vidusskolas gados.

„Būdami studenti, viņi kļūst līdzīgāki cits citam, bet šajos koncertos viņu ģīmīši ir dažādi, un tas ir tik simpātiski,” saka Zemzaris.

Festivāla „Latvijas jaunās mūzikas dienas” ietvaros mūzikas vidusskolas audzēkņu koncerts ir trešais no astoņiem laikmetīgās mūzikas koncertiem. 

Kā iepriekš vēstīts, festivāla kulminācija paredzēta piektdien, 21.martā, plkst.19 Lielajā ģildē, kur notiks  koncerts "Laimes hormoni". Festivālu noslēgs koncerts “Veltījums Rīgai” Valsts akadēmiskā kora “Latvija” izpildījumā 3.aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti