Izdots komponista Mārtiņa Viļuma mūzikas albums Radio kora izpildījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nacionālā ierakstu kompānija “Skani” 2022. gadu uzsākusi, izdodot mūsdienu latviešu komponista Mārtiņa Viļuma (1974) mūziku Latvijas Radio kora izpildījumā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kā paziņojumā medijiem skaidroja izdevēji, Viļuma mūzikai raksturīga “īpaša sarežģītība caur mikrotonalitāti un virstoņu dziedāšanu, paša radītu fonēmu sistēmu, kas ir ne tikai individuāli sintezētas skaņas, bet antīki dēmoniska un reizē dievišķa valoda.”

Jaunajā albumā iekļauti gan senāki, gan paši jaunākie Viļuma radītie skaņdarbi korim. Tos diriģenta Kaspara Putniņa vadībā izpilda Latvijas Radio koris.

Par māksliniekiem

Mārtiņš Viļums savu dzīvi un māksliniecisko darbību dala starp Latviju, kur dzimis, audzis, veidojies, un Lietuvu, kur nu jau ilgstoši kopā ar ģimeni dzīvo un rada. Viņš mācījies akordeona spēli, kompozīciju sācis apgūt Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas sagatavošanas kursā pie Pētera Plakida. Turpinājumā studējis Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā akordeona spēli, bet kompozīciju pie Osvalda Balakauska (Osvaldas Balakauskas), Juļa Juzeļūna (Julius Juzeliunas) un Rimanta Janeļauska (Rimantas Janeliauskas). 2011. gadā iegūts doktora grāds humanitārajās zinātnēs, aizstāvot promocijas darbu “Kompozicionālie muzikālā telplaika artikulācijas principi (skaņas parametru telpiskošanas aspektā 20. gadsimta otrās puses un 21. gadsimta sākuma mūzikā)''. Iedvesmu komponists meklē un atrod pirmatnējo kultūru zīmēs un mitoloģijā, latviešu tautasdziesmās, dabā un dažādās pasaules valodās. Viļuma mūzikā dominē dzīves un pēcnāves, gremdēšanās sevī, radīšanas, metamorfožu un laika tēmas.

Latvijas Radio koris klausītājiem piedāvā plašu repertuāru – no senās mūzikas līdz mūsdienu komponistu partitūrām – un regulāri mudina komponistus rakstīt mūziku, kas sniedzas pāri klasiskā vokāla robežām. Koris ir piedalījies “Grammy” balvu ieguvušā Arvo Perta mūzikas albuma “Adam’s Lament” (ECM) ierakstā, diriģenta Tenu Kaljustes vadībā. Tas ir vairākkārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas ieguvējs, kā arī LR Ministru kabineta balvas laureāts. Kora veikto Sergeja Rahmaņinova Vesperes ieskaņojumu “Gramophone” atzina par 2013. gada februāra labāko ierakstu, un Amerikas radio stacija NRP to ievietoja 25 gada labāko albumu sarakstā.

Kaspars Putniņš ir Latvijas Radio kora diriģents kopš 1992. gada. Viesdiriģenta statusā Kaspars Putniņš regulāri strādā ar Eiropas vadošajiem koriem, ir Zviedrijas Radio kora galvenais diriģents. Kaspara Putniņa uzmanības lokā ir plašs kormūzikas repertuārs, sākot no renesanses polifoniskās mūzikas līdz romantisma perioda darbiem, tomēr viņa galvenais mērķis vienmēr bijis augstvērtīgu jaundarbu popularizēšana. Kaspars Putniņš cieši sadarbojas ar daudziem komponistiem gan no Baltijas valstīm, gan tālākām zemēm; tā top jaundarbi, kas ļauj turpināt jaunas muzikālās valodas un izteiksmes pētījumus. Tāpat viņš rosinājis vairākus skatuves mākslas projektus, kuros koris iesaistījies dalībnieka statusā, sastrādājoties ar kolēģiem no vizuālās mākslas un teātra jomas. Kopā ar Igaunijas filharmonijas kamerkori Kaspars Putniņš ieguvis prestižo “Gramophone” balvu par albumu “Schnittke & Pärt – Choral Works”. Saņēmis arī Igaunijas valsts apbalvojumu – Māras Zemes krusta IV šķiras ordeni – par nopelniem Igaunijas valsts un tautas labā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti